Stad

NL
V

Herinrichting Asterweg begin november klaar: "Weliswaar met enige vertraging"

21 mei 2021, 16.05 uur · Aangepast 27 mei 2021, 14.51 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam

De kruising Asterweg ter hoogte van de Distelweg en Ridderspoorweg wordt aangepakt. Er wordt al langere tijd gewerkt aan de herinrichting van de Asterweg en nu is dit kruispunt aan de beurt. Het AT5 programma Het Verkeer neemt een kijkje bij het werk en spreekt omgevingsmanager Ramon Kuipers.

Wanneer wij op het kruispunt aankomen hangen de regenwolken al in de lucht maar de werkmannen werken gewoon door. We spreken één van de mannen over het hoe het is om te werken aan het project. "Leuke klus, sta er nu een klein jaartje. Het is een gezellige groep", vertelt hij in zijn door hem zelf versierde graafmachine.

Wat het project aan de Asterweg inhoudt legt Kuipers nog even kort uit: "De Asterweg is een belangrijke weg in Buiksloterham, die we naar 50 km/u veiligheid gaan upgraden. We gaan vrijliggende fietspaden maken en het snel verkeer wordt gescheiden van het langzaam verkeer." 

Op dit moment wordt de kruising heringericht en worden de kabels en leidingen onder de grond vernieuwd. "We zijn bezig op de kruising met het vervangen van het riool. We zijn drains en warmteleidingen aan het aanbrengen en oude fundaties uit de grond aan het halen", aldus Kuipers.

Kijkersvraag

Een man die vaak de bus pakt bij de kruising is opgevallen dat de werkzaamheden uitgelopen zijn. Hij vraagt zich af waarom het werk is vertraagd. Kuipers legt uit: "In de ondergrond zijn veel oude kabels, leidingen, buizen, vervuilingen en fundaties aangetroffen waar we niet op gerekend hadden. Daardoor moesten we onze werkzaamheden aanpassen maar uiteindelijk is het ons gelukt. Weliswaar met enige vertraging maar we hebben, als het goed is, in begin november een mooie kruising en Asterweg opgeleverd."

Quote

"Het is veel en vervelend voor de fietsers en de mensen die de weg over moeten steken"

bewoNer

De kruising Asterweg is een drukbezocht punt, het is een wirwar van fietsers, voetgangers en auto's. Het  werk uitvoeren met zo min mogelijk hinder voor het verkeer en de buurt is soms nog een uitdaging. "Het is veel en vervelend voor de fietsers en de mensen die de weg over moeten steken", vertelt een nieuwe bewoner.

Een andere bewoner, die net haar kinderen heeft opgehaald van de school naast het kruispunt, vindt dat de werkzaamheden zorgen voor verwarring, maar ziet het wel als een kenmerk van een groeiende buurt. "Het is een grote chaos maar we wonen nu eenmaal ergens waar heel veel gebouwd wordt dus dit is ook de consequentie."

De man die eerder opmerkte dat het werk langer duurde vertelt niet zoveel last te hebben van de werkzaamheden en nog steeds op tijd op zijn werk komt. "Ik kom wel altijd met de bus, die stopt nu een klein stukje verder."

Verkeersleiders ingezet

Omdat het kruispunt een belangrijk onderdeel is van de doorstroming in de buurt is ervoor gekozen om de wegen bereikbaar te houden. Al het verkeer wordt dus langs het werk geleid.  Er staan verkeersregelaars op de kruising om het verkeer te begeleiden en in de avonden en het weekend staat er een verkeerslicht. Begin november is het werk aan de Asterweg en het kruispunt Asterweg / Distelweg / Ridderspoorweg klaar.

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden