Stad

NL
V

Halsema doneert namens Amsterdam 7500 euro aan corona-actie Giro555

19 mei 2021, 17.45 uur · Aangepast 19 mei 2021, 18.40 uur · Door Robbert Bianchi

Op 12 mei startte de samenwerkende hulporganisaties de Giro555-actie 'Samen tegen Corona'. Vandaag stond voor de AFAS-priklocatie in Zuidoost een speciale collectebus. Naast een handjevol BN'ers gaf ook burgemeester Halsema acte de présense. Zij doneerde namens de gemeente een bedrag van 7500 euro. 

Met 'Samen in actie tegen Corona' zamelen de samenwerkende hulporganisaties geld in om de corona-pandemie in kwetsbare landen tegen te gaan. "Het probleem is niet zozeer het vaccineren, maar wel hoe komen die vaccins bij de mensen", legt Nina Schmitz van Giro555 uit. "Het geld gaat bijvoorbeeld naar het opleiden van gezondheidsmedewerkers, voorlichtingscampagnes of er voor zorgen dat de vaccinaties ook daadwerkelijk bij de mensen komen."

Volgens cabaretier en ambassadeur Dolf Jansen van Oxfam Novib is het geld hard nodig. "Als je kan, steun dan de mensen die niet zoals wij even om de hoek een prik halen, maar ergens in de binnenlanden van weet-ik-veel-waar wonen. Die mensen hebben ook vaccinaties nodig", aldus  Jansen.

De Giro555 collectebus stond vandaag bij de AFAS priklocatie in Zuidoost - NH Nieuws

Tot nu toe heeft de actie van de 11 samenwerkende hulporganisaties minder opgebracht dan verwacht. Nina Schmitz van Giro555 begrijpt dat goed. "Iedereen heeft een enorm zwaar jaar gehad met veel zorgen. Daar hebben we alle begrip voor. Toch hopen we dat iedereen nog ruimte voelt en krijgt om aan anderen te denken." 

'Uiteindelijk ook weer terug bij ons'

Schrijver Bahram Sadeghi benadrukt dat we door andere landen helpen ook onszelf helpen. "We kunnen het ons gewoon niet permitteren dat er landen zijn zoals India of in Zuid Amerika waar de pandemie gewoon doorgaat. Uiteindelijk komt dat ook weer terug bij ons", vertelt Sadeghi, die betrokken is als ambassadeur voor Stichting Vluchteling.

"Wij hebben dit jaar gemerkt hoe belangrijk het is om naar elkaar verantwoordelijk te zijn. Alleen reikt onze verantwoordelijkheid veel verder dan dat", vertelt actrice Melissa Drost die eveneens ambassadrice van Stichting Vluchteling is.

Organisaties achter Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.