Stad

NL
V

DENK Nieuw-West wil referendum over nieuwe Meervaart: "Vraag wat mensen willen"

21 mei 2021, 15.46 uur · Door Ronald Olsthoorn

DENK in Nieuw-West denkt de oplossing te hebben voor de impasse waarin de besluitvorming rond het nieuwe theater voor de Meervaart is beland. De inwoners van Nieuw-West zouden zich in een referendum moeten kunnen uitspreken over wat volgens hen de beste plek is voor het theater.

"Wat is er nou toch allemaal gebeurd", vraagt Mohamed Alkaduhimi zich af. Hij zit namens DENK in de stadsdeelcommissie en gaat volgende week zijn voorstel in stemming brengen. "Weten we in deze stad niet meer hoe we participatie moeten organiseren? Het gaat op zoveel vlakken mis. Laten we mensen gewoon vragen wat ze willen."

Volgens wethouders Meliani (Cultuur, GroenLinks) en Van Doorninck (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) kwam uit het participatietraject, opgezet nadat vorig jaar de raad meeging in de voorkeur voor bouwen in de Sloterplas, geen duidelijke winnaar uit de bus. Vijf verschillende plekken lagen tijdens de inspraak op tafel, een daarvan dus bouwen in het water waar een flinke groep bewoners zich fel tegen blijft verzetten. Zeker nadat bleek dat ambtenaren in dat traject in "de propagandamodus" gingen. 

Quote

"Als je je mond vol hebt van democratisering, durf hiermee dan aan de slag te gaan"

mohamed Alkaduhimi, stadsdeelcommissielid nieuw-west

Ook in de coalitie op het stadhuis rommelt het. D66 en de PvdA zijn voor bouwen in het water, de SP is tegen. Reden te meer, volgens DENK Nieuw-West, om een buurtreferendum te organiseren. Alkaduhimi: "Om goed in kaart te krijgen wat de bewoners van Nieuw-West nu willen en het draagvlak voor het nieuwe theater, waar het dan ook komt, te vergroten."

Het initiatief sluit op het eerste gezicht aan bij plannen van wethouder Groot Wassink (Democratisering, GroenLinks) die het makkelijker wil maken voor Amsterdammers om een referendum te houden. Maar dat zijn vooralsnog nog plannen. "Als je je mond vol hebt van democratisering, durf hiermee dan aan de slag te gaan", vindt Alkaduhimi.

Quote

"Raad moet oordelen over oproep van de heer Alkaduhimi"

rutger groot wassink, wethouder democratisering

Toch zal DENK het voorstel eerst nog door de eigen stadsdeelcommissie moeten zien te loodsen. 8 zetels worden daar bezet door DENK, de VVD en 50PLUS. De resterende 8 leden zijn van de PvdA en GroenLinks.

Dat wordt dus een dubbeltje op zijn kant. Als het voorstel wordt aangenomen, zal het als "zwaarwegend advies" van het Tuinstadhuis naar de Stopera worden gestuurd. De eerste reactie van Rutger Groot Wassink loopt nog niet over van enthousiasme: "Ik laat een oordeel over de oproep van de heer Alkaduhimi daar waar hij hoort, bij de Amsterdamse gemeenteraad."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938