Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cameratoezicht in K‐buurt in Zuidoost na meerdere geweldsincidenten

25 mei 2021, 17.05 uur · Aangepast 25 mei 2021, 17.59 uur · Door Redactie

Burgemeester Halsema heeft besloten per direct cameratoezicht in te stellen in de K-buurt in Zuidoost. Het plaatsen van het cameratoezicht is volgens Halsema 'noodzakelijk' voor het herstellen van de openbare orde. Onlangs raakte een peuter van twee jaar oud gewond door een verdwaalde kogel nabij station Kraaiennest.

AT5 / Luuk Koenen

Er zijn sinds 2019 meerdere ernstige incidenten geweest in de K‐buurt rondom het winkelcentrum Kameleon en bij metrostation Kraaiennest, zoals een ontplofte handgranaat bij een winkel, een liquidatie op het marktterrein, een ramkraak bij een snackbar en zeer recent een schietpartij. Daarnaast is er volgens de gemeente sprake van structurele overlast.

Petitie vanuit de buurt

Buurtbewoners zijn al langer helemaal klaar met het geweld in de wijk. Verschillende organisaties in Zuidoost zijn een petitie gestart waarin gevraagd wordt om meer geld voor de aanpak van het geweld. Tien dagen geleden werd er ook al een mars georganiseerd om hier aandacht voor te vragen. 

De gemeente lanceerde onlangs het Masterplan Zuidoost. Met dit plan wil de gemeente de leefbaarheid in het stadsdeel verbeteren en jongeren die opgroeien in Zuidoost een beter perspectief bieden. Deze 20-jarige investering wordt begroot op ruim 446 miljoen euro. Volgens het bewonerscollectief Hart voor de K-buurt is er nu maar 7,5 miljoen toegezegd door de gemeente. De initiatiefnemers van de petitie willen dat de helft van het bedrag, dus 223 miljoen wordt vast gelegd voor de komende tien jaar. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938