Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Driehoek zet proef preventief fouilleren door: "Als het faalt, dan stoppen we ermee"

27 mei 2021, 15.54 uur · Aangepast 27 mei 2021, 17.56 uur · Door Ronald Olsthoorn

Ondanks dat een meerderheid van de gemeenteraad het niet wil, hield burgemeester Halsema vanmiddag in de Stopera voet bij stuk. Er komt een proef met preventief fouilleren in de stad, wanneer precies is nog onduidelijk.

Het wapengeweld onder met name jongeren in de stad is zo ernstig dat de burgemeester, samen met politie en justitie, geen middel onbenut wil laten. "Omdat we willen kijken of het effectief is, zij het rechtsstatelijk en proportioneel", aldus burgemeester Halsema.

Gisteren kondigde GroenLinks, D66, DENK en BIJ1 hun motie al aan waarin zij de burgemeester vroegen de proef juist niet uit te voeren. Volgens de partijen is het instrument "bewezen ineffectief" en leidt het tot het etnisch profileren van Amsterdammers door de politie. "Het ademt schijnveiligheid", zei D66-leider Reinier van Dantzig die ook moeite had met de grootschaligheid van de proef om in vijf verschillende stadsdelen te gaan fouilleren.

Quote

"Ik zou graag erkenning willen dat we uw bezwaren zorgvuldig hebben meegewogen"

femke halsema, burgemeester

Met name dat laatste was tegen het zere been van burgemeester Halsema en volgens haar ook "feitelijk onjuist". Tegenover Van Dantzig somde ze op waarin de proef verschilde met de manier waarop Amsterdam in het verleden preventief fouilleerde. Volgens haar juist op een kleiner grondgebied en van kortere duur. Ook moet de proef 'aselectief' zijn zodat etnisch profileren wordt voorkomen en kunnen raadsleden en onafhankelijke waarnemers op het verloop toezien.

Halsema: "Dit gezegd hebbende zou ik van de raad ook graag erkenning willen dat we uw bezwaren zorgvuldig hebben meegewogen."

Quote

"Ik vind het wel heel ingewikkeld dat de burgemeester het alsnog doorzet"

Sheher Khan, denk

Maar daarvoor gingen de handen bij de indieners van de motie niet op elkaar. "Ik vind het wel heel ingewikkeld dat de burgemeester het alsnog doorzet", zei Sheher Khan (DENK). Zeeger Ernsting (GroenLinks) vreesde dat de proef weleens contraproductief zou kunnen uitpakken. En Van Dantzig (D66) vond het niet zo uniek dat de burgemeester de raad tegemoet kwam op een onderwerp waar het uiteindelijk geen beslissende bevoegdheid over heeft. Van Dantzig: "Als de driehoek het doorzet, ondanks dat er een motie wordt aangenomen, is dat ook een unicum."

Unieke kans

Sofyan Mbarki (PvdA) was wel te spreken over hoe de raad in het proces is meegenomen. Volgens hem biedt de proef "een unieke kans" om straks op basis van feiten te kunnen bepalen of preventief fouilleren werkt. Wel was hij nieuwsgierig wanneer de proef nu van start gaat, omdat de discussie in de raad en corona tot dusver vertragend hebben gewerkt.

Daar gaf de burgemeester nog geen uitsluitsel over, wel zei ze zo snel mogelijk de precieze "veiligheidsrisicogebieden" te gaan aanwijzen. Tegenover de tegenstanders benadrukte Halsema nog een keer dat het om een proef ging en dat over de uitkomsten opnieuw gedebatteerd zal worden. "Hoeveel moeders ik wel niet spreek in Zuidoost die bijna smeken om invoering. Tegen hen zeg ik ook: overschat het niet. Het kan bijdragen, maar is geen wondermiddel."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938