Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Actiegroep Windalarm woedend om groen licht voor plannen windturbines

28 mei 2021, 11.52 uur · Aangepast 28 mei 2021, 12.11 uur · Door Redactie & AT5/NH Amsterdam

Actiegroep Windalarm reageert zwaar teleurgesteld op het feit dat de gemeenteraad donderdagavond instemde met het plan om verder onderzoek te doen naar windturbines in een aantal vastgestelde zoekgebieden. "We maken ons niet alleen zorgen om de windturbines, maar ook om de democratie."

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met het plan van wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) om verder onderzoek naar de plaatsing van de windturbines. Het is de bedoeling dat er in totaal zeventien turbines worden geplaatst in diverse gebieden, waaronder de Noorder IJplas en het Science Park. Er volgt nu een reflectiefase, waarin opnieuw met bewoners wordt gesproken.

De uitkomst van de stemming is een klap voor protestgroep Windalarm, die al maanden actievoert tegen de plannen. “Niet alleen maken we ons zorgen om de turbines, maar ook om de democratie", reageert Roel Scheffers namens de actiegroep. "De oppositie stond vrijwel machteloos, er lijkt geen dualisme meer waarin
wethouder of coalitie kan worden gecorrigeerd. Vrijwel alle moties, hoe redelijk en bescheiden ook, werden actief ontraden door de wethouder; dat is niet gezond."

Quote

"Echt luisteren is de afgelopen maanden nog niet gebeurd"

Camiel verberne, windalarm

'Vogelvrij'

Het is de protestgroep een doorn in het oog dat er pas nu, ná het vaststellen van de zoekgebieden, een reflectiefase wordt ingelast. “Wie serieus onderzoek wil doen wacht met het vaststellen van de zoekgebieden, die nu in feite vogelvrij voor winderenergie verklaard worden in de provincie", reageert actievoerder Camiel Verberne.

"Er is geen enkele garantie dat stevige gezondheids- of natuurcriteria zullen worden toegepast. Echt luisteren is de afgelopen maanden nog niet gebeurd, ook niet naar natuur- en gezondheidsexperts. Waarom zou dat nu wel gebeuren, terwijl de beoogde plaatsingsgebieden al aangewezen zijn? ” Wethouder Van Doorninck gaf donderagavond aan dat er nog zoekgebieden kunnen afvallen.

Windalarm beraadt zich nog óf en hoe de groep zal deelnemen aan de vervolggesprekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938