Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rutte: "Gesloten tenzij, wordt open tenzij"

28 mei 2021, 19.13 uur · Aangepast 28 mei 2021, 20.01 uur · Door Redactie

Premier Rutte had vanavond naar eigen zeggen goed nieuws tijdens zijn persconferentie over de coronamaatregelen. Vanaf 5 juni gaat de volgende stap van het heropeningsplan in, dat is een paar dagen eerder dan in eerste instantie was bedacht. 

Bioscopen, musea en restaurants mogen vanaf die dag onder voorwaarden open. "Met die paar dagen geven we een extra weekend aan ruimte", zei Rutte. "Wij geloven dat zo'n weekend telt na zo lang gesloten te zijn geweest."

Groot moment

Het is volgens hem een flinke stap. "Maandenlang gold tijdens lockdown, gesloten tenzij. Dat wordt nu, open tenzij." Hij omschrijft het als een groot moment. "Het betekent het einde van de lockdown en dat doet wat met ons."

De versoepelingen kunnen nog teruggedraaid worden als de coronabesmettingen de komende dagen omhoog schieten, maar die kans lijkt volgens deskundigen heel klein. "We mogen erop vertrouwen dat de dalende trend nu doorzet", zei Rutte. 

1 juli wordt half juli

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beloofde eerder nog dat op 1 juli iedereen die dat wilde gevaccineerd kon zijn. Dat lukt niet meer door tegenvallende leveringen van het Janssen-vaccin. De Jonge gaat daarom nu uit op half juli als 85 procent van de Nederlanders zich wil laten vaccineren. Dat percentage is volgens De Jonge "steeds waarschijnlijker".

Op 30 juni moet de volgende stap, stap 4, van het heropeningsplan ingaan. Evenementen worden dan toegestaan en in restaurants mogen honderd mensen zitten. Bovendien mag de anderhalve meter afstand vervallen als er gebruik wordt gemaakt van coronatesten.

De anderhalve meter afstand blijft volgens hem wel tot zeker na de zomer gelden.  

De persconferentie is hier terug te kijken:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938