Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Knuppels, flessen en een tuinhark: Ajaxfans voor de rechter vanwege slagveld bij Schotse pubs

29 mei 2021, 07.00 uur · Aangepast 30 mei 2021, 06.49 uur · Door Mark Schrader

De rechtbank begint maandag aan de inhoudelijke behandeling van het proces tegen 15 Ajax-supporters die zich ernstig zouden hebben misdragen rondom het Europa League-duel Celtic - Ajax in het Schotse Glasgow, eind 2015. Zeker acht mensen raakten daarbij gewond, van wie sommigen ernstig. Advocaten van een aantal verdachten stellen dat hun cliënten niet te herkennen zijn op de camerabeelden. 

Terwijl het gros van de supporters donderdagavond 26 november de aftrap in spanning afwacht, beleeft een select groepje zo z’n eigen voorbeschouwing van de wedstrijd. Op camerabeelden is te zien hoe enkele tientallen fans - volgens justitie notoire hooligans - zich ongeveer een uur voor aanvang van het duel door de Schotse straten richting het stadion begeven. 

Uit een reconstructie blijkt dat deze groep die avond een doelgerichte aanval uitvoert op bezoekers van verschillende pubs, op een paar kilometer van het stadion. De vaste klanten van deze kroegen zijn volgens de politie supporters van Celtic. De Nederlandse hooligans zouden een palet aan wapens bij zich hebben gehad: knuppels, stokken, metalen stangen, flessen en glazen. Zes mannen lopen ernstige verwondingen op aan hun gezicht en hoofd. Twee anderen raken lichtgewond. 

Quote

"De groep viel klanten in de pub aan, waarbij ze iedereen die in de weg stond herhaaldelijk schopten en sloegen"

getuige

Eén van de pubs waar wordt gevochten is The Emerald Isle. Rond 19.00 uur die avond vallen in het zwart geklede personen de kroeg binnen. “De groep viel klanten in de pub aan, waarbij ze iedereen die in de weg stond herhaaldelijk schopten en sloegen”, beschrijft een getuige, die zelf ook gewond is geraakt. 

Volgens diezelfde getuige, die zes hechtingen in zijn hoofd krijgt, schakelt de groep even later over op glazen, flessen en stenen. Enkele aanwezigen zouden gewapend zijn met gummiknuppels “van hetzelfde soort als waarmee de politie in het Verenigd Koninkrijk is bewapend.” De politie moet het doen met de getuigenverklaringen; er is geen camerabeeld uit deze pub beschikbaar. 

In het zwart gekleed 

Op straat hangen wel beveiligingscamera’s. Uit die beelden valt op te maken dat de groep supporters zijn weg vervolgt richting de volgende pub: Bar 67. Volgens de politie zijn sommige in het zwart geklede verdachten te herkennen als ze de kroeg binnengaan. Een andere camera registreert korte tijd later de groep supporters op een straathoek.

Weer een paar minuten later breekt de volgende vechtpartij uit, dit keer bij Hoops Bar. Als een aantal stamgasten naar buiten komt om poolshoogte te nemen, ontstaat er meteen een gevecht. Een getuige beschrijft hoe het personeel de deuren van de kroeg nog dicht proberen te houden, maar dat blijkt tevergeefs. 

Verschillende supporters zijn volgens een getuige in het bezit van stangen. Eén iemand rent rond met een tuinhark. De glazen en flessen vliegen binnen het café in. De vechtpartij, die zowel binnen als buiten plaatsvindt, wordt vastgelegd door in totaal zes bewakingscamera’s. Op de beelden is te zien dat er over en weer met spullen wordt gegooid. Een aantal mannen gaat elkaar ook te lijf met stokken. 

AT5

Eén van de slachtoffers loopt een gebroken kaak en gebroken jukbeen op. Hij verliest ook enkele tanden. De kaak van weer een ander slachtoffer blijkt op zes plekken gebroken. Na een operatie gaat hij door het leven met een aantal metalen plaatjes en schroeven in zijn gebit. 

Een deel van de groep supporters wordt iets later die avond op straat staande gehouden en gefouilleerd. Het gaat om in totaal 15 mannen, van wie er twee zich weigeren te identificeren. Schotse politiemensen zien dat enkele verdachten zelf ook verwondingen hebben aan hun gezicht. Later blijkt dat slechts 4 van de 15 aangehouden Ajax-supporters een kaartje voor de wedstrijd bij zich hadden.

"Extreme geweldpleging"

Op basis van camerabeelden, eerder die avond in een kroeg, constateert de politie dat de 15 aangehouden verdachten onderdeel uitmaakten van de ongeveer 40 hooligans die later die avond door verschillende camera's zijn vastgelegd. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan ordeverstoringen en “extreme geweldpleging”, waarbij 6 personen ernstige verwondingen hebben opgelopen.

De vijftien verdachten moeten zich maandag voor de rechter verantwoorden. De rechtbank trekt er vanwege corona drie dagen voor uit. De vijftien mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging in vereniging. "Daarbij gaat het om geweld tegen goederen of personen door een groep personen. Het maakt dan niet uit of iemand die deel uitmaakt van de groep ook daadwerkelijk zelf geweld pleegt", laat een woordvoerder van het OM weten. 

"Camerabeelden te vaag"

De politie stelt de verdachten te hebben herkend aan de hand van camerabeelden, maar dat wordt betwist door sommige advocaten. 

"Ik vind dat er bezwaren kleven aan de vermeende herkenningen door politieagenten uit Schotland. Naar mijn mening zijn veel verdachten op de beelden namelijk niet te herkennen", reageert Johan Mühren, die één van de hooligans bijstaat. "Als de rechtbank het daar mee eens is, dan zullen die verdachten moeten worden vrijgesproken."

Ook advocaat Christan Visser, die twee verdachten bijstaat, stelt dat zijn cliënten niet te herkennen zijn op basis van de beelden in het dossier. "Ik vind dat die herkenningen nogal dubieus zijn, met name rondom de vechtpartijen zelf. De beelden waar de incidenten plaats zouden hebben gevonden, zijn heel slecht. Je kunt daar nauwelijks mensen op herkennen", aldus Visser. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938