Start van hoofdcontent

Stad

nl

Metroverkeer opnieuw stilgelegd tijdens gebruik nieuw metrobeveiligingssysteem

31 mei 2021, 21.48 uur · Aangepast 1 juni 2021, 09.51 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Opnieuw stonden alle metro's in de stad vanavond stil. Ook deze keer gebeurde dat tijdens het gebruik van het nieuwe metrobeveiligingssysteem. Inmiddels wordt het metroverkeer opgestart.

Marciano Larijn

Rond 21.45 uur kwamen alle metro's stil te staan. Een woordvoerder van het vervoersbedrijf liet rond 21.50 uur weten dat de storing naar verwachting ongeveer een kwartier zou duren. Rond 22.15 uur begonnen de eerste metro's weer te rijden.

Gecontroleerde storing

De woordvoerder liet weten dat het systeem gereset was, waardoor het metroverkeer stil kwam te liggen. Ze sprak van een gecontroleerde storing. Waarom het systeem gereset moest worden is nog niet bekend.

Het nieuwe metrobeveiligingssysteem, CBTC, wordt geleidelijk ingevoerd. Er wordt nog maar een aantal dagen per maand mee gereden. Op 12 april, 25 april en 16 mei lag het metroverkeer ook helemaal plat. Wethouder Egbert de Vries (Vervoer) liet twee weken geleden weten dat een "bug in het systeem" de oorzaak was

Problemen

Twee weken daarvoor had hij laten weten dat het nieuwe systeem, dat al in zo'n 60 andere landen in gebruik is, voor de volgens hem unieke Amsterdamse situatie ingrijpend aangepast moest worden. "Door het aanpassen van een systeem kunnen problemen ontstaan die zich elders niet eerder hebben voorgedaan."

Reizigers moeten volgens het GVB voorlopig nog wel rekening blijven houden met vertraging. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938