Start van hoofdcontent

Stad

nl

'AstraZeneca-weigeraars kunnen binnenkort ander vaccin krijgen'

1 juni 2021, 09.35 uur · Aangepast 1 juni 2021, 09.50 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakt vandaag in een Kamerbrief bekend dat mensen die het AstraZeneca-vaccin zouden krijgen maar dat hebben geweigerd, binnenkort opnieuw worden opgeroepen. Dat bevestigt hij aan Nieuwsuur

Pxhere

Sinds april krijgen mensen van onder de zestig jaar niet langer het AstraZeneca-vaccin, vanwege zeldzame bijwerkingen. Aanleiding voor dat besluit waren meldingen over gevallen van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Het ging toen om vijf meldingen in Nederland bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Een van hen is overleden.

Meer dan zestienduizend mensen ondertekenden een aan minister De Jonge gerichte petitie om zestigplussers te kunnen laten kiezen welk vaccin zij krijgen.

Angst voor AstraZeneca

De angst voor voor het AstraZeneca-vaccin was ook te merken in Zuidoost, waar de opkomst flink tegenviel. Ook uit een onderzoek van I&O Research bleek dat meer dan vier op de tien zestig-plussers (42 procent) geen AstraZeneca in hun lijf willen. 

Binnenkort uitnodiging 

AstraZeneca-weigeraars met een nieuwe uitnodiging kunnen zich binnenkort laten prikken bij de GGD. Dat betekent dat ze het vaccin van Pfizer, Moderna of Janssen krijgen. Een vrije keuze wordt het waarschijnlijk niet voor de Astra-weigeraars. De Jonge liet destijds ook weten dat het "prikken is wat de pot schaft".

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938