Stad

NL
V

Gratis je kat laten chippen deze maand: "Je weet nooit wanneer je kat vermist raakt"

7 juni 2021, 16.35 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam

Het is deze maand ‘juni chipmaand’ en dat betekent dat je je kat gratis kunt laten chippen en registreren bij de Dierenambulance of bij de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. In het AT5-programma Amsterdam Informeert spreken we met vrijwilliger Estera over waarom het zo belangrijk is om je kat te chippen.

 In Amsterdam zijn veel zwerfkatten. Als katten niet gechipt en geregistreerd zijn, is het moeilijk om de eigenaar te achterhalen. Per jaar komen hierdoor duizend tot tweeduizend katten terecht bij het asiel of bij organisaties als Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ). Slechts één op de vijf katten wordt met de eigenaar herenigd.

In 2022 start Amsterdam naar alle waarschijnlijkheid als eerste in Nederland met een proef met verplicht chippen van alle katten. Met de 'juni chipmaand' stimuleert de gemeente eigenaren daarom nu alvast om hun kat te chippen en goed te laten registeren. Het doel: het aantal zwerfkatten flink te laten dalen. 

Stichting Amsterdamse Zwerfkatten

Estera is al jaren vrijwilliger bij Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. Zij vertelt wat de organisatie doet als ze een telefoontje over een gevonden kat krijgen: "Als het een kat is die al een tijdje ergens loopt en hij is tam dan vragen we of ze de chip kunnen checken. Als de kat geen chip heeft dan gaan we vaak folderen."

Wanneer er geen eigenaar naar voren komt of zich meldt, gaat de stichting op pad om de kat te vangen aldus Estera. "Dan komt de kat hier en gaat door naar het asiel als hij tam is. Als hij erg verwilderd is dan blijft hij bij ons voor socialisatie."

Quote

"Mijn kat is gechipt en geregisteerd. Als hij kwijtraakt of aangereden wordt, dan is hij gauw gevonden."

kattenbaasje

Amsterdamse katteneigenaren denken wisselend over het laten chippen van hun huisdier. ''Mijn kat is gechipt en geregistreerd. Als hij kwijtraakt of aangereden wordt, dan is hij gauw gevonden'', vertelt een van hen. Een baasje van twee katten, licht haar keuze om ze niet te laten chippen toe: "Hebben wij niet gedaan omdat we in een klein blokje wonen waar de katten nooit uitgaan." 

Quote

"Katten voelen weinig van het chippen, hoe dan ook duurt het maar een paar seconden."

Estera - vrijwilliger Stichting Amsterdamse Zwerfkatten

Estera herkent het verhaal van de vrouw maar benadrukt het belang van het chippen. "Het is belangrijk om je kat te chippen en te registreren omdat als je kat vermist raakt, je weet nooit wanneer het kan gebeuren, hij teruggevonden kan worden. Baasjes zijn vaak geneigd om in de eigen regio te zoeken terwijl de kat door de chip veel sneller, ook buiten de regio, aan de eigenaar gekoppeld kan worden.''

Baasjes die bang zijn dat het chippen heel vervelend is voor de dieren hoeven zich geen zorgen te maken volgens Estera. "Katten voelen weinig van het chippen, hoe dan ook duurt het maar een paar seconden. Dan is het klaar en kun je voor de rest van je leven je kat terugvinden."

Na het inbrengen van de chip moet de kat nog geregistreerd worden, zo kan een gevonden beestje snel aan de eigenaar gekoppeld worden. Niet alle organisaties doen dat uit zichzelf dus dan moeten de baasjes dat zelf doen.

Voor meer informatie kijk op amsterdam.nl/katchippen