Start van hoofdcontent

Stad

nl

Beperkt aantal officiële zwemplekken in de stad: "Het is heel gevaarlijk zwemmen hier"

3 juni 2021, 07.00 uur · Aangepast 3 juni 2021, 07.57 uur · Door Tjeerd Kleijn, Doris van Baar & Lotte Rigter

Water genoeg in Amsterdam, maar het aantal officiële zwemplekken in de stad is makkelijk op twee handen te tellen. Toch springen de Amsterdammers overal het water in. Eigen verantwoordelijkheid zegt de gemeente, want zwemmers lopen wel degelijk risico. 

Amsterdam telt bijna 900-duizend inwoners. Stel dat vijf procent hiervan op een warme zomerdag in eigen stad wil gaan zwemmen op een 'officiële zwemlocatie'? Kansloos. Want daar zijn er maar acht van. Genoeg water in de stad? Ja. Is het overal even veilig? Nee. Want een offciële zwemlocatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen: de bodem moet vrij zijn van obstakels (daar kan de gemeente voor zorgen), het water moet schoon genoeg zijn (dat kan de gemeente laten onderzoeken).

'Regels zijn ingewikkeld'

Maar ook mogen er volgens verantwoordelijk wethouder Egbert de Vries geen 'grote vaarbewegingen zijn'. En er varen nu eenmaal veel schepen en bootjes door de stad. "De obstakels op de bodem zouden op plekken eventueel weggehaald kunnen worden. Dan heb je minder plekken met obstakels in de grond. Alleen de andere regels zijn een stuk ingewikkelder. Omdat we in Amsterdam natuurlijk ook plekken hebben waar veel gevaren wordt. En daar kan je dan eigenlijk geen officiële zwemplek van maken."

Amsterdam knijpt vaak een oogje toe. Bij bruggen, sluizen en aanmeerplekken is zwemmen een 'no-go'. Maar er zijn zeker tien zwemplekken in de stad die misschien niet officieel zijn, maar waar zwemmers wel met rust worden gelaten. Niet dat die zwemmers enig idee hebben of ze op een 'officiële zwemplek' aan het spartelen zijn. Er staan bijna nergens borden. Dat heeft volgens wethouder De Vries geen enkele zin. Want als je ergens langs het water borden ziet staan met 'gevaar', denk je misschien dat het een paar honderd meter verderop wel veilig is. "En zo creëer je schijnveiligheid."

Dwarslaesie

"Het is heel gevaarlijk zwemmen hier" zegt een bewoonster van Zeeburg, die al 25 jaar bij de Bogortuin komt. Vorig jaar ging het hier helemaal mis. Een man dook in het water, op een plek waar een betonnen trap onder water nog doorliep. Hij klapte erop, en is nu vanaf zijn bovenlichaam naar beneden toe verlamd. Er stond geen bord met daarop 'duiken verboden'. Nu wel. Wethouder De Vries vind het "afgrijselijk wat deze meneer overkomen is. Maar goed. Het enige wat ik daaraan kan toevoegen is dat het nergens veilig is. Duiken in open water is echt een risico."

Hier is te zien wat de officiële zwemplekken zijn in Amsterdam. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938