Start van hoofdcontent

Stad

nl

Skinny-shaming: “Neem jij maar het laatste stukje kaas, dat kan je goed gebruiken”

5 juni 2021, 11.00 uur · Aangepast 5 juni 2021, 11.37 uur · Door Redactie

De hashtag ‘body positivity’ is een welbekend begrip anno 2021. Vrouwen met een maatje meer gaan de strijd aan tegen ‘fat-shaming’. Maar wist je dat hele slanke vrouwen juist te maken krijgen met ‘skinny-shaming’? Boutaina Afallah van Wij Zijn Amsterdam onderzoekt hoe dit zit.

“Skinny-shaming is het krijgen van rotopmerkingen over je lichaam als slanke vrouw”, vertelt Karima El Bakkali. Karima is oprichter van een online community genaamd ‘Get fat with me’. Deze community is speciaal opgericht voor vrouwen die kampen met ondergewicht of zich simpelweg te slank voelen. Ze hoort veel verhalen van vrouwen die last hebben van skinny-shaming.

Quote

“Slanke vrouwen krijgen opmerkingen zoals: oh wat zie jij er slecht uit. Wat ben je afgevallen.”

Karima el bakkali - Get fat with me
Karima El Bakkali

“Oh wat zie jij er slecht uit. Wat ben je afgevallen. Neem jij maar het laatste stukje kaas, dat kan je goed gebruiken.” Volgens Karima zijn dit de opmerkingen die dunne vrouwen naar hun hoofd krijgen. Ze had vroeger ook ondergewicht en weet maar al te goed hoe verkeerd zulke opmerkingen kunnen vallen. Sommige vrouwen worden zo onzeker van skinny-shaming dat ze Karima voor hulp benaderen. Ze adviseert vrouwen om zich vooral te focussen op zelfliefde.

Quote

“Ik krijg vaak ongevraagd tips om aan te komen in mijn inbox”

Fatima zahra

Fatima Zahra had last van een somatische ziekte waardoor zij enorm is afgevallen. Inmiddels is ze al tien jaar bezig met revalideren en probeert ze wat kilo’s aan te komen. Ook Fatima wordt regelmatig lastiggevallen met opmerkingen over haar gewicht. “Ik krijg vaak ongevraagd tips om aan te komen in mijn inbox.” 

Op straat krijgt Fatima ook wel eens vervelende opmerkingen, maar ze probeert dat te negeren. “Wanneer ik iets terugroep, krijg ik namelijk de volle lading. Maar als bijvoorbeeld de buurman een opmerking plaatst, dan zeg ik er wel wat van. Eerst kon skinny-shaming mij heel erg onzeker maken, maar nu kan ik het beter een plekje geven.” 

Fatima roept mensen op om niet zomaar opmerkingen te maken. “In plaats daarvan kun je ook een vraag stellen. Zo leer je begrijpen in welke situatie de ander zit en maak je niet zo snel meer ongepaste opmerkingen.”

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.