Stad

NL
V

Gloednieuwe fietsenstalling Leidseplein geplaagd door lekkage

8 juni 2021, 06.58 uur · Aangepast 8 juni 2021, 09.05 uur · Door Martine Bakker

Anderhalve week na de opening van de gloednieuwe ondergrondse fietsenstalling Leidseplein is er lekkage ontstaan door scheuren in de betonvloer. Er liggen zo'n twintig plassen water tussen de fietsenrekken. De gemeente laat de scheuren deze week nog repareren. 

De oorzaak van de lekkages ligt volgens de gemeente in de nieuwigheid van het beton. "Het komt omdat het beton nog steeds langzaam aan het verharden is", zegt een woordvoerder. "Er is geen reden om ons zorgen te maken. Het komt vaker voor bij ondergrondse betonconstructies."

In de video hieronder een korte impressie van de lekkage:

AT5

Quote

"Er is sprake van 10 á 15 krimpscheurtjes. Die kwamen ook voor bij de fietsenstalling Beursplein"

woordvoerder gemeente amsterdam

Er is sprake van zo'n 10 á 15 krimpscheurtjes, zegt de gemeente. "Deze scheurtjes kwamen bijvoorbeeld ook voor bij de fietsenstalling Beursplein en bij de Albert Cuypgarage, die onder de Boerenwetering ligt. De gemeente gaat de lekkages woensdag al repareren. "De scheurtjes worden dan geïnjecteerd met een soort hars. Dat moet de lekkages verhelpen", aldus de woordvoerder.

Een krimpscheur in de vloer

Begin 2019 ging het Kleine Gartmanplantsoen op de schop voor de bouw van de ondergrondse fietsenstalling met zo'n 2000 plaatsen. Een lastige klus, zei aannemer Erik Smits van architectenbureau ZJA  in april dit jaar. "Vooral het bouwen onder de grond was de grootste uitdaging." De grond is namelijk drassig en onder het plantsoen loopt het water van de Lijnbaansgracht nog steeds door tot aan de Melkweg.

Eind januari 2020 ontstond er tijdens de bouw van de fietsenstalling ook al een lekkage. De bouwkuip  liep toen vol met water door een lek in de palenwand aan de zijde van de Zieseniskade. Een onverwachte holle ruimte bleek de boosdoener. Duikers waren wekenlang bezig met reparatiewerkzaamheden onder water.  

De reparatie van de krimpscheurtjes zal aanstaande woensdag nog dezelfde dag worden afgerond.

Ingang fietsenstalling aan het Kleine Gartmanplantsoen

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938