Stad

NL
V

Amnesty: een op tien Nederlandse studentes heeft seks zonder instemming

9 juni 2021, 08.19 uur · Aangepast 10 juni 2021, 09.31 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Elf procent van de vrouwelijke studenten in Nederland heeft tijdens de studententijd seks zonder hun instemming. Bij mannelijke studenten ligt dit aandeel op een procent, meldt Amnesty International op basis van een onderzoek van I&O Research.

Pixabay

In totaal werden 1059 hbo- en wo-studenten uit alle studiejaren aan Nederlandse onderwijsinstellingen gevraagd of zij wel eens seksueel contact hadden gehad zonder hun instemming. Meestal was er dan sprake van aandringen of doorgaan zonder dat te checken. Bij een kwart van de studenten waren zij onder invloed van alcohol of drugs.

In tien procent van de gevallen was er sprake van fysiek geweld. Ruim de helft van de studenten die seks hadden zonder instemming, beschouwen dit zelf niet als verkrachting. Zij vonden de gebeurtenis niet ernstig genoeg of voelden zich er zelf ook medeverantwoordelijk voor.

Meer verantwoordelijkheid nemen

Volgens de onderzoekers meldt maar een fractie van de studenten (3 procent) het bij de vertrouwenspersoon van hun onderwijsinstelling. Amnesty gaat met de hogeronderwijsinstellingen in gesprek over de bevindingen. De mensenrechtenorganisatie vindt dat de onderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de veiligheid en het welzijn van hun studenten, bijvoorbeeld via voorlichting en informatie over hulpverlening.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een 'hardnekkig' en 'wijdverspreid' probleem. "Het is pijnlijk om te zien hoe grootschalig het seksueel misbruik plaatsvindt. Dit is onacceptabel en vergt meer aandacht en actie van zowel onderwijsinstellingen als de studentengemeenschap", aldus voorzitter Lyle Muns. Volgens de studentenvakbond laten de cijfers zien dat er een noodzaak is tot een cultuuromslag binnen onderwijsinstellingen en het studentenleven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938