Stad

NL
V

Twee branden op dakterrassen in een week: "Stop sigaret niet in plantenbak"

10 juni 2021, 07.00 uur · Aangepast 10 juni 2021, 08.18 uur · Door Stefan Bunschoten

Door het mooie weer neemt het aantal branden op balkonnen en dakterrassen toe. Deze week was het al twee keer raak: gisteren ontstond er brand op een dakterras in de Sarphatistraat in het centrum en afgelopen dinsdag op een dakterras in de Bellamystraat in West.

Beide keren waren smeulende sigaretten die in plantenbakken waren achtergelaten de oorzaak van de brand. De brandweer ziet dat dus vaker gebeuren. "Als zo'n plantenbak bijvoorbeeld op een tafeltje staat, dan gaat die met de brand meedoen", vertelt Bert Meijer, coördinator Team Brandonderzoek van de brandweer. "Dan gaat het escaleren."

Jaarlijks vinden er in de regio Amsterdam tientallen branden op balkonnen en dakterrassen plaats. Die worden in de meeste gevallen veroorzaakt door sigaretten.

De branden zijn vaak lastig te bereiken voor de brandweer, omdat ze bijvoorbeeld aan de kant van de binnentuin liggen en een brandweerauto daar niet kan komen. Ook liggen er vaak veel spullen op een balkon, die ook in brand kunnen staan.

Verder worden vlammen na het achterlaten van de sigaretten pas na uren zichtbaar. Meijer ziet dat er vaak tijdens feestjes in de avond wordt gerookt. "Als de verjaardag vroeg afgelopen is en iedereen slaapt, komt het tot ontbranding." 

Quote

"Zorg ervoor dat je in ieder geval een schoteltje of bakje hebt klaarstaan"

Bert Meijer, coördinator Team Brandonderzoek brandweer

Hij heeft daarom een dringend advies voor Amsterdammers. "Stop eerst met roken, dat is voor je gezondheid wat beter. Maar blijf je het toch doen, zorg ervoor dat je als gastheer in ieder geval een schoteltje of bakje met water hebt klaarstaan. Waarmee je laat zien: prima dat je rookt, maar stop de sigaret niet in mijn planten- of bloembak maar eventjes in het bakje of schaaltje met water."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938