Stad

NL
V

De Straten op het Staverdenplein: "Als ik dans vergeet ik al mijn pijn"

10 juni 2021, 21.00 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we op het Staverdenplein, in Zuidoost.

In de stad is een hechte gemeenschap van Surinaams-Javaanse Amsterdammers. Chantal besloot zich te verdiepen in de cultuur van haar ouders en is zelfs de taal gaan leren, hoe moeilijk dat ook soms is. Ook dook ze in de wereld van de Javaanse snacks waarbij ‘asfalt’ haar favoriet werd.

Ingrid hoefde die les niet, want zij groeide zelf op in Suriname met Javaanse ouders. Haar vader was een vooruitstrevende man, die haar feministisch opvoedde, zo vertelt ze. De Surinaamse-Javaanse cultuur heeft zij zelf nog jarenlang in stand gehouden door een radioprogramma te presenteren.

Iemand die zich ook actief inzet voor de Surinaams-Javaanse cultuur, is Yvonne. Zij heeft een YouTube-kanaal waar zij jongeren leert over de taal, het eten, de gebruiken en zeker ook niet onbelangrijk: de traditionele dansen. Redouan krijgt een spoedcursus poco poco-dans.

De Straten van Amsterdam is ook op  YouTube  te vinden. Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]