Ajax

NL
V

Dopingstraf Ajax-doelman André Onana verkort

10 juni 2021, 15.10 uur · Aangepast 10 juni 2021, 16.29 uur · Door Stephan Brandhorst

Het internationale sporttribunaal CAS heeft de dopingstraf van André Onana verlaagd. Ajax meldt dat de straf van de doelman is teruggebracht van twaalf maanden naar negen maanden. Hij werd voor een jaar geschorst vanwege dopinggebruik.

Tijdens een vier uur durende zitting op 2 juni deed Onana zijn verhaal tegenover arbiters van het CAS. Hij werd bijgestaan door zijn advocaten en door Ajax. Het CAS werd gevraagd om geen straf op te leggen, dan wel de straf te verminderen. De UEFA wilde dat de bond vast zou houden aan de schorsing van twaalf maanden.

Van der Sar

Ajax-directeur Edwin van der Sar houdt gemengde gevoelens over aan de uitspraak: "Ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen", zegt Van der Sar op de website van Ajax.

Quote

"Ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen"

ajax-directeur edwin van der sar

"Wij hebben met deze uitspraak van het CAS drie maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing. De stap naar het CAS is dus niet voor niks geweest. Wij staan voor een schone sport, maar ik herhaal dat wij ervan overtuigd zijn dat Andre dit middel per ongeluk heeft genomen en zeker niet om beter te presteren. Dat wordt door alle partijen, ook door UEFA, onderschreven zo blijkt uit de behandeling bij UEFA en het CAS."

Dopingschorsing

De schorsing van de Kameroener loopt nu op 4 november 2021 af. Tot die tijd mag hij dus geen wedstrijden spelen voor club en land. Twee maanden voor het einde van zijn schorsing, op 4 september 2021, mag hij zijn trainingsactiviteiten bij Ajax weer hervatten.

Bij Onana werd bij een controle op 30 oktober vorig jaar het middel Furosemide in zijn urine aangetroffen. Hij werd destijds positief bevonden na een dopingtest omdat hij per ongeluk een pilletje van zijn vrouw had gepakt, terwijl hij een aspirine wilde gebruiken. Dat pilletje bevatte het verboden middel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938