Politiek

NL
V

Duizenden zonnepanelen sneller geplaatst dankzij miljoenen uit Klimaatfonds

11 juni 2021, 12.00 uur · Aangepast 11 juni 2021, 14.38 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De gemeente laat in de komende 2,5 jaar 32.000 zonnepanelen op daken plaatsen die aanvankelijk pas veel later aan de beurt zouden zijn. Dankzij de 78 miljoen euro die Amsterdam beschikbaar stelde vanuit het Klimaatfonds worden ook andere duurzaamheidsinitiatieven versneld.

amsterdam informeert

Naast het sneller plaatsen van de panelen kunnen wijken dankzij de investering eerder gasvrij worden gemaakt en worden woningen sneller geïsoleerd. Op die manier hoopt Amsterdam in samenwerking met interne en externe partijen de C02-uitstoot in de stad omlaag te krijgen en de klimaatdoelen van Parijs te halen.

“Om van Amsterdam een duurzame en klimaatneutrale stad te maken moet er veel gebeuren. Door nu, sneller dan gepland, te investeren in concrete maatregelen slaan we meerdere vliegen in één klap", licht wethouder Marieke van Doornick (Duurzaamheid) toe. "Ons energieverbruik gaat omlaag, de opwek van schone energie omhoog, én we creëren werkgelegenheid."

De nieuwe zonnepanelen komen te liggen op de daken van corporatiecomplexen, zoals die van bijvoorbeeld Rochdale. Die kreeg volgens bestuurder Birgitte de Maar de financiering voor het realiseren van zogeheten zonnedaken op meerdere plekken niet zelf rond, maar door het geld van de gemeente lukt dat nu wel. "Zeker twintig daken kunnen we nu tot energieleverancier promoveren."

Motoren

De miljoenen worden verdeeld over zes zogeheten 'motoren':  de Zon-, Warmte-, Vastgoed- Klimaatadaptatie-, MKB- en Renovatie en Isolatiemotor. Warmte krijgt met 50 miljoen de grootste punt uit de taart. Van dat geld worden 10.000 woningen van het gas afgekoppeld.

Quote

"Door nu te investeren in concrete maatregelen slaan we meerdere vliegen in één klap"

Marieke van Doornick, wethouder duurzaamheid

Banen

De  plannen zorgen volgens de gemeente ook voor veel nieuwe banen, bijvoorbeeld voor Amsterdammers die vanwege de coronacrisis hun baan zijn verloren. Voor hen worden door werkgevers, het MBO, private opleidingsinstituten, brancheorganisaties en de gemeente  leerwerktrajecten en gerichte opleidingen. Verder moeten er ook meer stageplekken beschikbaar worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938