Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Auteurs zetten Ajax jaarboektraditie voort: ''Liefhebbers van de club en het geschreven woord''

12 juni 2021, 21.00 uur · Door Stephan Brandhorst

Ajax besloot eind 2020 na achtentwintig uitgaves te stoppen met het uitbrengen van het officiële Ajax jaarboek. Volgens de club ligt de focus van de media-afdeling de afgelopen jaren steeds meer op andere zaken en geven ze steeds minder boeken uit. Maar het idee dat er geen 29ste editie zou verschijnen ging er bij David Endt en Menno Pot niet in. Samen met andere auteurs en de supportersvereniging SVA nemen ze het stokje over van de club. 

AT5

Pot heeft de jaarboeken voor het gemak  allemaal van zijn werkkamer gehaald en op de keukentafel uitgestald. De ruggen van de boeken worden gekenmerkt door de rode band. ''De vormgeving blijft in principe hetzelfde'', zegt Endt. ''Die is een beetje geweld aangedaan in de afgelopen vier à vijf seizoenen'', doelend op de tint rood die iets donkerder is geworden bij de laatste edities.

''We hebben gekozen voor een aanpak die we zelf als gebruiker, lezer en supporter het prettigst vinden. Dat is voor elke wedstrijd een spread met de statistieken en de opstellingen links, de nieuwtjes daaronder en daarnaast een verslag met een goede foto erbij'', zegt Pot terwijl hij door een oude editie bladert.

Quote

"Toen er eindelijk weer publiek in het stadion was zag je de gelukzaligheid op de gezichten van de voetballers"

David endt over ajax-az 2-0

En het was nog even aanpoten voor de vijf auteurs toen in december duidelijk werd dat ze het stokje over gingen nemen. ''We hadden inderdaad een inhaalrace te doen want we hadden nog niks opgetekend van de wedstrijden in de voorgaande maanden. Dat was dus even bikkelen met elkaar, maar hoe leuk was dat ook'', zegt Endt.

Mooiste moment

Er zijn aardig wat bijzondere jaren op te noemen bij Ajax en bijzonder, dat was afgelopen seizoen natuurlijk ook. Sportief gezien, Ajax pakte de dubbel, maar het was ook een seizoen waarin de club het het grootste deel zonder supporters moest doen. Endt beschrijft voor hem hét moment van het seizoen. ''De wedstrijd tegen AZ, toen er opeens weer mondjesmaat publiek aanwezig mocht zijn. Ik ben toen naar die wedstrijd geweest en de emotie die we toen voelden... Je zag ook de gelukzaligheid op de gezichten van die voetballers.''

Ajax

Voor Pot was het ook een wedstrijd tegen de Alkmaarders, maar dan eerder in het seizoen. ''Tijdens de bekerwedstrijd in Alkmaar stond er ineens een Latijns-Amerikaans blok in het veld. Niet alleen Tagliafico, maar ook Edson Alvarez en Lissandro Martinez. Die ploeg bleek opeens verdraaid stevig te zijn en dat was een sleutelmoment in het seizoen, want dat Latijnse blok is daarna niet meer verdwenen. Ajax heeft zich vervolgens naar de prijzen toegeknokt met een wilskracht en een vastberadenheid die eigenlijk ongekend was.''

Het nieuwe jaarboek is verkrijgbaar vanaf donderdag 17 juni.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938