Politiek

NL
V

Halsema blij en bezorgd over aanstaande festivalzomer: "We gaan scherp letten op organisatoren"

11 juni 2021, 20.54 uur · Aangepast 11 juni 2021, 21.10 uur · Door Ronald Olsthoorn

Mooi nieuws voor festivalminnend én organiserend Amsterdam, dat er vanaf 30 juni onder voorwaarden weer gefeest kan worden. Maar de burgemeester is er nog niet helemaal gerust op. 

AT5

"Amsterdam is natuurlijk een festivalstad", zegt Halsema in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester. "Maar voordat wij de vergunningen geven, zullen wij wel scherp letten op de mate waarin organisatoren zelf in staat zijn om de coronamaatregelen goed te handhaven, te zorgen dat er goed getest wordt en te zorgen dat er niet een zware claim op de politie wordt gelegd."

Vanmiddag maakte minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) bekend dat vanaf de 30e in de buitenlucht, en als bezoekers gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test overleggen, er weer eendaagse evenementen kunnen worden gehouden.

Quote

"Dat wordt voor de komende tijd best een uitdaging"

burgemeester Halsema

Dat betekent volgens Halsema wel dat er door de minister nog heel wat georganiseerd moet gaan worden om dat bijvoorbeeld via het 'Testen voor Toegang'-programma en via apps allemaal mogelijk te maken. "Dat wordt voor de komende tijd best een uitdaging... Op deze schaal die nu aanbreekt, als al die evenementen er nu komen in heel Nederland, dan zal er wel op een andere schaal getest moeten gaan worden en ik hoop dat dat goed gaat."

Maar de zorgen in Amsterdam richten zich er dus op of er niet te veel aanloop is bij evenementen en of bezoekers echt wel in het bezit zijn van een valide PCR-test. Halsema: "Dat moet gecontroleerd worden aan de poort, daar kunnen natuurlijk wel problemen ontstaan."

Als de zaken niet op orde zijn, kunnen er vergunningen geweigerd worden, zegt Halsema. Maar uiteraard is de volgende stap in de versoepelingen en het onder voorwaarden loslaten van de 1,5 meter-maatregel, volgens haar natuurlijk vooral goed nieuws: "We verlangen met z'n allen wel weer een beetje naar rumoer."

Hieronder bekijk je het hele Gesprek met de Burgemeester:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938