Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe Amsterdam het EK voetbal binnenhaalde

13 juni 2021, 07.26 uur · Aangepast 13 juni 2021, 10.38 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Johan Cruijff Arena is vanavond voor het eerst in 21 jaar gastheer van een EK-wedstrijd. Hoe lukte het Amsterdam om één van de twaalf speelsteden te worden van dit bijzondere EK?

Eigenlijk begon de geschiedenis van de kandidatuur voor Amsterdam als EK-speelstad op 15 mei 2013. Op die dag werd in de Johan Cruijff Arena de finale van de Europa League gespeeld tussen Chelsea en Benfica (2-1). Die zomer nog stuurde toenmalig sportwethouder van Amsterdam Eric van den Burg een brief naar voetbalbond KNVB, waarin hij de gespeelde finale ‘een groot voetbalfeest’ noemde. In de brief maakte hij kenbaar dat Amsterdam graag één van de speelsteden van het EK 2020, dat vanwege de zestigste verjaardag van het voetbaltoernooi in meerdere landen wordt georganiseerd, wilde worden.

“De Europa League was een mooie voorzet. Het EK voetbal past bij een voetballand zoals Nederland en waar kan dit mooier dan in de Amsterdamse Arena?”, schreef hij toen.

Eric van den Burg

Rotterdam

Bij de KNVB dachten ze er hetzelfde over, al meldde Rotterdam zich in eerste instantie ook. Die stad kon het EK echter al snel vergeten toen bleek dat De Kuip niet snel vernieuwd zou worden. En dus stelde Amsterdam zich in april 2014 officieel beschikbaar als de Nederlandse kandidaat-stad voor het EK voetbal 2020. In totaal meldden zich 19 kandidaatsteden.

Op 19 september 2014 konden de champagneflessen worden ontkurkt in Amsterdam: de UEFA selecteerde de stad als één van de dertien. Inmiddels zijn dat er trouwens elf, want Brussel en Dublin hebben zich teruggetrokken. De kandidatuur van Amsterdam bleef onveranderd toen het EK vanwege corona met een jaar werd uitgesteld.

Amsterdam stelde zich overigens ook kandidaat voor het organiseren van de openingswedstrijd, maar die eer ging naar Rome. De stad moet daarom genoegen nemen met drie groepswedstrijden en een achtste finalewedstrijd.

Quote

“De Europa League was een mooie voorzet. Het EK voetbal past bij een voetballand zoals Nederland en waar kan dit mooier dan in de Amsterdamse Arena?”

oud-wethouder Eric van der burg

Inkomsten

Het mede organiseren van het EK levert de stad een leuk zakcentje op, al is het naar verwachting maar een schijntje van wat het zonder corona zou zijn geweest. Die vier wedstrijden leveren de stad volgens een recente studie van Pitch Invasion, dat zich toen nog baseerde op 13.500 toeschouwers per wedstrijd, naar schatting zo’n 3,1 miljoen euro aan inkomsten uit toerisme op. Nu het er 16.000 mogen zijn zal dat bedrag wat hoger uitvallen, maar het wordt niet de 12,3 miljoen euro die Amsterdam zou innen als de Arena volledig mocht worden gevuld.

Wedstrijdprogramma Amsterdam

Groepswedstrijden:

  • Zondag 13 juni, 21.00 uur: Nederland - Oekraïne
  • Donderdag 17 juni, 21.00 uur: Nederland - Oostenrijk
  • Maandag 21 juni, 18.00 uur: Noord-Macedonië - Nederland
  • Zaterdag 26 juni, 18.00 uur: achtste finale 

Evenementen

Wat dat betreft helpt het natuurlijk ook niet dat er in de stad nauwelijks iets mag worden georganiseerd rond het voetbalfestijn. Grote schermen hangen er in ieder geval tot 20 juni nog niet.

Er zijn kleine initiatieven, zoals De Leukste Huiskamer. Daarin kunnen maximaal vier fans de wedstrijden bekijken vanuit een speciaal ingerichte huiskamer op de Amstel, met uitzicht op de Magere Brug. Ook is er de Fan Connector en rijdt er een speciale EK-tram rond.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938