Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Rivierenbuurt wordt rainproof gemaakt: ''Een geveltuintje kan al helpen''

21 juni 2021, 15.50 uur · Aangepast 21 juni 2021, 16.11 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

We zijn terug in de Rivierenbuurt waar ze sinds 2018 bezig zijn met het vervangen van de riolering. De buurt wordt tegelijkertijd rainproof gemaakt. In het AT5-programma Het Verkeer geeft omgevingsmanager Daphne Barnas een update over de werkzaamheden.

AT5

De stad krijgt door klimaatverandering vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd zorgt toenemende bebouwing en bestrating ervoor dat al dat extra regenwater niet zo makkelijk meer wegvloeit. Met name in de Rivierenbuurt is dit de laatste jaren een steeds groter probleem geworden. Daarom wordt niet alleen het riool vervangen maar worden er ook maatregelen genomen om de wijk rainproof te maken, legt Barnas uit.

"De werkzaamheden gaan goed. We leggen grotere rioolbuizen aan, die meer water aankunnen. We koppelen ook de regenbuizen af waardoor het water niet meegaat naar de zuivering maar het relatief schone water opgenomen wordt in de bodem'', aldus Barnas. Als het nieuwe riool erin ligt wordt de straat dichtgemaakt met verharding die waterdoorlatend is. ''Dit betekent dat we asfalt vervangen door klinkers.''

Quote

''We vervangen asfalt door klinkers zodat regenwater beter weg kan lopen''

daphne barnas, omgevingsmanager
Geveltuintje

Bewoners uit de wijk die we spreken hebben gemende gevoelens over de werkzaamheden. "Dingen moeten vernieuwd worden denk ik. Ik heb daar niet veel over te melden, ik vind het prima", vertelt de jongeman. Een leeftijdsgenoot denkt daar anders over en vindt vooral de opgebroken straten lastig. "Vervelend. Als ik naar de fysio moet, moet ik omlopen en ik heb een gebroken been dus dat is best lastig."

Kijkersvraag: Wat kunnen Amsterdammers zelf doen?

Eén  van de bewoners vraagt zich af wat Amsterdammers zelf kunnen doen om de straat rainproof te maken. Barnas is blij met deze vraag. "Bewoners kunnen heel veel doen. Ze kunnen geveltuintjes aanleggen en een regenton aanschaffen. Maar ook heel simpel een tegel uit je tuin halen en een plant neerzetten", vertelt ze. "Zo zorg je voor meer opvangmogelijkheden voor water en is het daarnaast koeler."

Quote

''Haal een tegel uit je tuin en zet er een plant neer''

daphne barnas, omgevingsmanager

Werkzaamheden eind 2022 klaar

De straten waarin wordt gewerkt zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten voor autoverkeer. Er gelden omleidingsroutes en er zijn verkeerslussen gemaakt. Fietsers en voetgangers worden omgeleid langs het werk en de winkels blijven bereikbaar. Eind 2022 is het werk aan de Rivierenbuurt klaar.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden