Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Gouden Koets tentoongesteld in Amsterdam Museum: "Je voelt dat het echt een Amsterdams voorwerp is"

17 juni 2021, 21.00 uur · Aangepast 18 juni 2021, 10.12 uur · Door Hester van Dijk

Koning Willem Alexander opende vanmiddag de tentoonstelling over zijn eigen gouden koets. Na vijf jaar is het rijtuig helemaal gerenoveerd en onderzocht, en nu is hij te zien in het Amsterdam Museum. Een goede plek, als je je bedenkt dat de gouden koets ooit in de Jordaan is bedacht en gemaakt.

AT5

De gouden koets was in 1898 het cadeau van alle Amsterdammers aan de eerste vrouw op de troon, koningin Wilhelmina. Het rijtuig zit vol symboliek, waaronder het inmiddels omstreden zijpaneel. Hierop is te zien hoe bewoners van de koloniën producten aanbieden aan de maagd der Nederlanden. Voor die tijd was de koets een vooruitstrevend cadeau voor een vrouwelijke vorst. Inmiddels is het voor velen een pijnlijk symbool van kolonialisme.

De koets staat in een glazen doos op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In de zalen eromheen  zijn honderden objecten, schilderijen, Oranjesnuisterijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s en bewegende beelden te zien die een beeld geven van de geschiedenis en het gebruik van de koets. Aan het eind kunnen bezoekers de Koning adviseren hoe het nu verder moet met die koets. Kan hij nog de weg op met Prinsjesdag, of moet het vanaf nu een museumstuk  blijven? 

AT5

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938