Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overlast door British School of Amsterdam: "Luidruchtige, stinkende bende"

22 juni 2021, 18.15 uur · Aangepast 23 juni 2021, 11.51 uur · Door Tjeerd Kleijn

Verkeerschaos, stank en gillende kinderen op de binnenspeelplaats. Het regent klachten na de opening van de British School of Amsterdam, net twee maanden geleden. Volgens buurtbewoners zorgt de school aan de Havenstraat voor veel overlast, en dat is precies waar ze van tevoren al bang voor waren.

Voor de British School is het een komen en gaan van auto's, fietsers en voetgangers. Verkeersregelaars proberen alles in goede banen te leiden bij de toch al drukke rotonde op de Amstelveenseweg. "Het is een luidruchtige, stinkende, drukke bende", zegt buurtbewoner Loek.

"De auto's rijden af en aan. Ze staan stil op het circuit. Er wordt dubbel geparkeerd." En dan is het nog een mooie, droge dag. Als het regent is de drukte voor de school nog erger. Financieel directeur van de British School of Amsterdam Bas van Haver geeft toe dat het af en toe chaos is. "De rotonde hier is een hoofdpijnpunt op zich. Dat punt delen we met de buren. En als school dragen we alleen maar bij aan die drukte. Maar daarom hebben we nu ook die verkeersregelaars."

Gillende kinderen

Ook storen de buren zich aan het lawaai tijdens de pauzes. Gillende kleine kinderen, drie keer per dag een uur lang. "Het gaat door merg en been", zegt Ruud. Zijn woning op drie hoog grenst aan de binnenspeelplaats van de British School. "Het is een grote geluidstornado." De school heeft begrip voor de klachten en zegt op zoek te zijn naar een oplossing. Van Haver: "Het geluid kan alleen maar omhoog of richting de Havenstraat. We kijken nu naar mogelijke, betaalbare maatregelen. Bijvoorbeeld geluidsabsorptie door beplanting of misschien schermen. Maar daarover gaan we volgende week in overleg met de buren."

Bezwaren afgewezen

Buurtbewoners zijn altijd al tegen de komst van de school geweest, maar alle bezwaren vooraf zijn door de rechter van tafel geveegd. Volgens Ruud kunnen de bewoners nu niet veel meer. "Ja, in gesprek blijven. Er zullen ongetwijfeld tussenoplossingen zijn om het geluid te verminderen. Maar daar weten wij vooralsnog weinig van." The British School laat weten dat er al met buurtbewoners wordt gesproken, en dat er meer gesprekken zullen volgen. 

Reactie gemeente: 
 
'We beseffen dat de omgeving van de Havenstraat een druk verkeerspunt is, zeker na de opening van de British School of Amsterdam met ruim duizend leerlingen. Daarom zijn aanvullende maatregelen genomen. 
 
Er is sprake van een nieuwe situatie, waarbij we moeten zien hoe het zich uiteindelijk ontwikkelt. De gemeente, British School of Amsterdam en parents organisation zijn en blijven daarover in overleg."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938