Politiek

NL
V

Van Doorninck wil dat bedrijven niet zomaar op elektriciteitsnet kunnen: "Eerst maar kijken hoeveel je kunt besparen"

24 juni 2021, 18.08 uur · Aangepast 25 juni 2021, 05.59 uur · Door Ronald Olsthoorn

Als het aan duurzaamheids-wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) ligt, kan netwerkbeheerder Liander straks eisen stellen aan bedrijven die een elektriciteitsaansluiting willen. Dat zegt de wethouder als reactie op het nieuws dat er een capaciteitstekort dreigt op het Amsterdamse stroomnet. 

AT5

"Op dit moment is het zo, dat als een bedrijf zegt: ik heb zoveel nodig, dat een netbeheerder moet zeggen: dan moeten wij dat leveren", zegt Van Doorninck. "Terwijl je ook kunt zeggen: kijk eerst maar eens even hoeveel energie je kan besparen. Ga eens kijken of je niet slimmer met je energie kan omgaan. Of misschien zou je zelfs kunnen zeggen, waar geven we als overheid nou prioriteit aan. Want op dit moment is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt."

Op het stadhuis maar ook in ondernemend Amsterdam schrokken ze zich vandaag een hoedje toen Liander bekendmaakte dat de de maximum-capaciteit van het stroomnet is bereikt in het havengebied en in sommige delen van Noord en dat nieuwe bedrijven voorlopig even moeten wachten op een aansluiting. 

Quote

"Dit is natuurlijk dodelijk voor het ondernemers- en investeringsklimaat"

oram-directeur kees noorman over de problemen op het stroomnet

"Je wilt overstappen van gas naar elektriciteit, dat kan niet meer", zegt ORAM-directeur Kees Noorman. "Je kunt niet uitbreiden, je kunt niet verplaatsen. En je kunt ook niet meer nieuwe vestigingen hebben in je stad. Dat is natuurlijk dodelijk voor het ondernemers- en investeringsklimaat en daar maken we ons echt grote zorgen over."

Ondernemers en wethouder vinden elkaar om samen met de netbeheerders naar Den Haag te stappen en het kabinet om extra geld te vragen zodat het netwerk kan worden aangepakt. Maar eisen stellen aan een nieuwe aansluiting vindt Noorman "een simplificatie van het probleem". "Alsof het zittende bedrijfsleven verantwoordelijk is. De realisatie van de duurzaamheidsdoelen van dit stadsbestuur leidt juist tot toename van het elektriciteitsgebruik."

Quote

"We gaan in Amsterdam geen dieselaggregaten neerzetten"

wethouder duurzaamheid marieke van doorninck

Doelen die natuurlijk niet alleen voor Amsterdam gelden, maar voor heel Nederland. Wel doet Amsterdam er nog een schepje bovenop om bijvoorbeeld in 2040, tien jaar eerder dan de rest van Nederland, alle huizen aardgasvrij te hebben. Een ambitie waar Van Doorninck niet aan wil tornen. Volgens haar hoeven Amsterdammers met een warmtepomp in de tussentijd niet bang te zijn dat ze in de kou komen te zitten. Al had Liander voor de zekerheid al wat dieselaggregaten klaar staan. "Nee hoor, dat gaan we niet doen. In Amsterdam gaan we geen dieselaggregaten neerzetten", aldus de wethouder.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het komt dat er een capaciteitstekort is op het Amsterdamse elektriciteitsnet.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938