Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil toch extra betalen voor project Zuidasdok

25 juni 2021, 11.03 uur · Aangepast 25 juni 2021, 11.28 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De gemeente wil toch extra betalen voor de extra kosten van het project Zuidasdok. Eerder werd nog afgesproken dat Amsterdam niet meer dan 60 miljoen euro neerlegt als de kosten hoger uitvallen, maar het stadsbestuur "is bereid is om de bestaande financieringsafspraken te herzien". 

Webcam bouw.live

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan AT5.

Het project, waarbij de A10 Zuid wordt ondertunneld en station Zuid wordt uitgebreid, krijgt te maken met extra kosten van zo'n 1,2 miljard euro. De gemeente en het Rijk zijn erover aan het onderhandelen welke partij welk deel van het budgettekort gaat betalen. In 2012 werd afgesproken dat de gemeente tot 25 procent van het budgettekort zou financieren, met een maximum van 60 miljoen euro.

Oud-minister Sybilla Dekker adviseerde na maandenlang onderzoek dat het project niet kon worden versoberd en in zijn geheel moest worden uitgevoerd. In 2020 werd vervolgens door alle opdrachtgevers besloten om met het miljardenproject door te gaan.

Steun gemeenteraad

Volgens Het Parool steunt een meerderheid van de raad de bereidheid van het stadsbestuur om financieel bij te dragen aan het project. Zo zegt D66-raadslid Jan-Bert Vroege dat de gemeente en het Rijk "als partners in dit belangrijke project het gesprek onderling moeten aangaan om te komen tot afspraken die voor alle partijen acceptabel en draagbaar zijn."

Ook VVD is hier voorstander van en zegt de partijen "gezamenlijk en in redelijkheid" uit de extra kosten moeten komen. Raadslid Hala Naoum Néhmé zegt tegen de krant dat Amsterdam hierin een verantwoordelijkheid moet nemen. "Om de schade voor de gemeentekas te beperken zou er minder sociale woningbouw op de Zuidas moeten komen en meer middenhuur en koopwoningen."

Besluit budgettekort

Hoewel de gemeente en het Rijk nog aan het onderhandelen zijn over de extra bijdrage, besloot demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen dat een nieuw kabinet zich over het verdelen van het budgettekort moest buigen.