Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sportschool Pancration krijgt ultimatum: "De strijd is verloren"

28 juni 2021, 16.35 uur · Aangepast 28 juni 2021, 17.18 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Sportschool Pancration moet binnen twee weken het pand aan de Zilverberg in Noord verlaten. Het oude schoolgebouw waarin de sportschool huisvest, werd in 2018 verkocht aan een investeerder. Die wil het opnieuw verkopen en leeg opleveren. Mede-eigenaar Sharon Dolman heeft er vanochtend alles aan gedaan om sluiting te voorkomen, maar het mocht niet baten: ''Ik geef het op, ik kan niks anders meer doen."

AT5

Na ontvangst van een dwangbevel moest Pancration vanochtend officieel het pand uit. De mede-eigenaren, buurtgenoten en vrienden van de sportschool besloten het niet daarbij te laten en kraakten vanochtend het pand. ''Wij willen niet weg'', vertelt Sharon.

Niet veel later verschijnt de politie en een deurwaarder. De rechter heeft een uitspraak gedaan, en dus moet op 12 juli het pand leeg zijn. Tot verdriet van Sharon: ''We hebben een belangrijke maatschappelijke functie. Iedereen in deze buurt heeft hier wel eens getraind, maar het is ook voor een bakje koffie, een praatje of als je problemen hebt. Dan zijn we er voor je. Als we weggaan is het vreselijk voor de buurt. Ik denk dat dat niet goed is voor de buurt, er is al helemaal niks hier."

Er zit niks anders op dan het pand te verlaten: ''Als we niet opleveren dan komen ze morgen misschien met het hele ME-gebeuren langs'', aldus familievriendin Priscilla Hasselt. 

Gemeente

Na de uitspraak afgelopen december werden er nog verschillende initiatieven opgezet om de sportschool te behouden. Zo is er een petitie gestart,  een protestfilmpje gemaakt en heeft Dolman een brandbrief aan burgemeester Halsema geschreven. Ook hebben ze gesproken met de wethouder van Sport, Simone Kukenheim, die aangaf haar best te doen om de sportschool daar te houden. Dat is helaas niet gelukt. 

Sharon vertelt terneergeslagen dat ze in plaats van een week nu in ieder geval twee weken de tijd hebben om het pand leeg te maken. ''We willen graag onze spullen zelf eruit halen. Het is heel veel werk, we hebben geen plek om onze spullen op te slaan.'' 

Tekst gaat verder na de foto

AT5

''Ik hoop dat we een nieuwe plek in de buurt kunnen krijgen, het liefst hier. Wij willen eigenlijk de wijk niet uit. Wij willen voor deze kinderen en mensen blijven bestaan.'' Een buurtbewoner die precies tegenover de sportschool woont, kan dit alleen maar beamen. ''Mijn dochter is hier opgebloeid, zij is een meisje die werd gepest en uiteindelijk stond ze wedstrijden te doen. Het is voor ons allemaal hier een thuisbasis.''

Sharon vertelt dat ze gaat beginnen met inpakken en op zoek gaat naar een ruimte waar ze haar spullen kan opslaan. ''Hoop dat de gemeente alsnog met een locatie komt voor ons, laat Pancration voortbestaan.'' De kinderen kunnen volgens haar daar zeker nog terecht daar: ''Je laat de kinderen niet op straat staan, ik ga door tot waar het kan.''

Reactie stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk

"Het is heel vervelend dat Pancration het pand uit moet. Ook voor de bewoners van deze buurt. De vechtschool heeft een belangrijke maatschappelijk rol in een wijk waar al een gebrek is aan dergelijke voorzieningen. Daarom blijven we samen met de familie Dolman zoeken naar een manier waarop zij hun activiteiten door kunnen zetten. Bijvoorbeeld door lessen voor de jeugd door te laten gaan in een gymzaal in de buurt."

Belangrijke rol in de wijk

Pancration had zo'n 600 leden van jong tot oud met allemaal verschillende achtergronden. "Ik kom van een slechte situatie. Ik ben hier terechtgekomen en zie dat ik rustiger ben geworden, ik weet nu hoe ik mezelf moet beheersen. Als Pancration weg moet is het alsof je een familie uit elkaar trekt",  vertelde een jonge bezoeker eind vorig jaar. 

Bekijk hieronder de video die AT5 in december 2020 over de sportschool maakte. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938