Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie om 1 juli vrije dag te maken haalt 40 duizend handtekeningen

30 juni 2021, 11.52 uur · Aangepast 30 juni 2021, 12.11 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De petitie om van Keti Koti, de dag van de afschaffing van de slavernij, een vrije dag te maken heeft veertig duizend handtekeningen behaald. Dat meldt initiatiefnemer en radiostation FunX. De petitie is in minder dan een week voldoende ondertekend om het voorstel officieel voor te leggen aan de Tweede Kamer. 

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt op 1 juli deze dag herdacht en gevierd, maar het is geen officiële feestdag. Volgens de initiatiefnemers neemt Nederland hiermee onvoldoende verantwoordelijkheid voor haar slavernijverleden. In de petitie wordt niet alleen om een nationale vrije dag gevraagd, maar ook om de formele excuses van Nederland.

Online steun

Naast FunX zijn ook Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives verantwoordelijk voor de petitie. Op sociale media krijgt het initiatief veel steun van artiesten, zo verschijnen onder andere Chivv en Bizzey in een campagnevideo. De vier grote steden pleitten al eerder om 1 juli een nationale vrije dag te maken en overwegen met excuses voor het slavernijverleden te komen.

AT5 zendt de herdenking van het slavernijverleden en de viering van Keti Koti donderdagmiddag live uit vanaf 13.00 uur.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938