Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek bevestigt: studie- en werkklimaat op modeschool AMFI was en is sociaal onveilig

30 juni 2021, 14.25 uur · Aangepast 30 juni 2021, 15.02 uur · Door Frederieke Weel & Monique Hindriks & Cenk Karakaya

Extreem hoge werkdruk, docenten die erop gericht zijn het zelfbeeld en zelfvertrouwen van studenten te breken en intimidatie op een opleiding die in chaos verkeert. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van een onafhankelijk onderzoek dat werd ingesteld na verschillende verhalen over een onveilig klimaat op modeschool AMFI. 

Oud studenten Diamo en Anne Sarah bij het AMFI - AT5
AMFI laat in een reactie op het rapport weten dat studenten op een onacceptabele manier zijn behandeld door docenten die hen moesten opleiden; een deel van de studenten geeft aan daar nu nog steeds last van te hebben.

Onveilige sfeer

Twee maanden geleden spraken NH Nieuws en AT5 vijftig studenten en negen (oud-)docenten over de onveilige sfeer op de modeschool. Het klimaat is volgens studenten onveilig, en er wordt gesproken van een angst- en zwijgcultuur. Docenten zouden racistische of seksistische opmerkingen maken en studenten zeggen zich vaak gekleineerd te voelen. Studenten werken soms nachtenlang door onder invloed van speed of kregen burn-outs door de hoge werkdruk.

Kamervragen en inspectie-onderzoek

Naar aanleiding van berichtgeving van NH Nieuws en AT5 over AMFI stelde het CDA kamervragen aan de minister van Onderwijs. Ook eisten studenten van de modeopleiding en studentenvakbond het ASVA vertrek van de directeur en de hoofddocent. De Inspectie van Onderwijs doet onderzoek naar opleidingen in de kunst-en modesector in het hoger onderwijs, AMFI wordt hierbij ook onderzocht. 

De school liet ook zelf een onafhankelijk onderzoek uitvoeren door Bezemer & Schubad. Het onderzoeksbureau sprak 39 (oud-)studenten en 70 medewerkers van AMFI. Het rapport dat zij vandaag uitbrachten is kritisch. Volgens het onderzoeksbureau wordt de school naar haar eigen normen, die van de HVA en de richtlijnen van de ARBO-wetgeving ervaren als een sociaal onveilige tot zeer onveilige organisatie. Dit wordt bevestigd door de meerderheid van de mensen die aan het onderzoek hebben meegewerkt. 

''Geheime sekte''

(Oud-)studenten beschrijven enkele docenten als volgt: "Docenten zijn geen coaches, mentoren of trainers, het zijn geen mensen die je beter willen maken, maar keihard vileine juryleden, die elkaar in sociaal onveilige opmerkingen proberen af te troeven in een Voice of Holland-achtige talentenjacht."

Veel feedback wordt door studenten als vernederend, grof en onnodig negatief ervaren. "Dit is geen fashion, dit is gewoon lelijk. Jij bent niet het AMFI-materiaal. Dit is te plat. Jouw werk is seksloos, ben je soms lesbisch?" 

Studenten beschrijven hun introductie op AMFI alsof zij intraden in een klooster of een geheime sekte. "Je ouders zie je pas weer met kerst, maak je relatie maar uit want daar heb je toch geen tijd voor, zeg je bijbaan maar op, want naast AMFI is er geen ruimte voor iets anders."

Quote

"Je werk is seksloos. Ben je soms lesbisch?"

Docent amfi

De verhalen over AMFI kwamen aan het licht na een publicatie van Het Parool over alumnus Martijn N.. De modeman wordt beschuldigd van gewelddadig seksueel gedrag en zou zich tijdens de opleiding ook al hebben misdragen. Toch bleef hij tot vorig jaar verbonden aan de modeschool. 

In het onderzoek verklaren alle geïnterviewde medewerkers "altijd al geweten te hebben dat er sociale onveiligheid heerste in de omgeving van Martijn N.". Ze geven aan dat ze het ongemakkelijk vonden om te zien dat collega’s hem ondanks de verhalen als rolmodel van de school binnenhaalden. Ook geven docenten aan dat ze de leiding van de school lang voor de publiciteit losbarstte waarschuwden over zijn gedrag.

Oud-student Diamo Luciano aan het werk - AT5

Manipulatieve en grensoverschrijdende docent 

Ook stellen de onderzoekers dat één docent telkens door studenten beschreven wordt als bron van onveiligheid. Zo wordt hij beschreven als "onethisch, narcistisch, onverantwoordelijk en manipulatief" en heeft hij "zwaar grensoverschrijdend ervaren gedrag". "Zijn neiging om de psyche van de studenten medisch te diagnosticeren voor de rest van de klas wordt genoemd als toppunt van sociale onveiligheid." 

Ook docenten noemen een aantal mededocenten specifiek als dragers en instandhouders van de heersende cultuur van sociale onveiligheid. 

Wel zijn er volgens de onderzoekers de afgelopen twee jaar verbeteringen doorgevoerd op AMFI. De werkdruk is verlaagd en is er meer persoonlijke aandacht voor studenten. En dat is positief volgens het merendeel van de studenten en medewerkers. 

Quote

"Geen zaken meer in de doofpot stoppen, de rotte appels moeten eruit"

docenten amfi

Wat er nu direct gaat veranderen bij AMFI is nog onduidelijk. Het onderzoek geeft aanbevelingen, zoals meer transparantie. Daarnaast zijn er suggesties voor onderwijsveranderingen vanuit de docenten en studenten. De directeur van AMFI Dirk Reynders laat in een persbericht weten hier "dankbaar gebruik van te gaan maken en de aanbevelingen uit het rapport direct te gaan doorvoeren."

Geïnterviewde docenten willen verandering: "Geen zaken meer in de doofpot stoppen, de rotte appels moeten eruit, bepaalde mensen moeten weg. Trek echt het boetekleed aan."

Reactie Dirk Reynders - Directeur AMFI

"Het rapport bevestigt de schrijnende verhalen die de afgelopen maanden via (oud)-studenten bij ons terecht zijn gekomen. Daarvoor bied ik mijn excuses aan en het maakt mij verdrietig maar tegelijk strijdbaar om met urgentie veranderingen door te voeren. Onder mijn verantwoordelijkheid zal het nooit meer voorkomen dat studenten niet zichzelf kunnen zijn en worden afgebrand. Ook medewerkers hebben AMFI niet ervaren als een veilige werkomgeving. Alle aanbevelingen die we daarover ontvangen volgen we structureel op.

Ook is er vanuit het managementteam te weinig koers, visie en strategie geboden. Dat trek ik me zeer aan en vraagt om meer en ander leiderschap van mij en het MT. Zowel medewerkers als studenten hebben in het onderzoek een groot aantal suggesties gedaan, en daar maken we dankbaar gebruik van. We staan voor een grote verandering en dat kan alleen als iedere medewerker bij AMFI de aanbevelingen uit het onderzoek onderschrijft en zich voor 100% inzet om bij te dragen aan het realiseren van de cultuurverandering. De eerste stappen om de werkdruk van studenten te verlagen zijn gezet. We beginnen direct met het doorvoeren van de aanbevelingen uit het rapport."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938