Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Terugkijken: Marathondebat Amsterdams Slavernijverleden

1 juli 2021, 17.03 uur · Aangepast 2 juli 2021, 16.10 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Amsterdam herdenkt en viert op 1 juli de afschaffing van de slavernij. Na het live-verslag van de herdenking bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark, zendt AT5 live debatten uit vanuit verschillende locaties zoals het KIT, De Balie en Ganzenhoef. Deze debatten zijn hieronder terug te zien.

Slavernijdialoog

Middelbare scholieren bijten het spits af met de Jongeren Slavernijdialoog in het KIT. Want hoe kijkt de toekomst van de stad naar de koloniale geschiedenis en wat zien zij hiervan terug in de klas? Zo’n vijftien scholieren spreken over het onderwijs dat ze krijgen over het slavernijverleden en hoe het beter kan. Ze gaan in gesprek met Glenn Helberg, Joandi Hartendorp, Erik Ex, en Tanja Jadnanansing. Het gesprek wordt geleid door Charisa Chotoe. 

De scholieren die op 1 juli meepraten in het debat zijn te zien in de AT5-documentaireserie Het Slavernijverleden van Amsterdam. In deze reeks nemen de scholieren de sporen van het slavernijverleden in de stad onder de loep. Ze onderzoeken onder andere de Gouden Koets, het slavenschip de Witte Oliphant en de Ambtswoning. 

Marathondebat Amsterdams Slavernijverleden 

De Jongeren Slavernijdialoog maakt onderdeel uit van een uitgebreid programma dat live te volgen is op AT5 van 18.00 tot 21.00 uur. Vanuit het KIT wordt er live geschakeld naar de Balie en Ganzenhoef voor debatten vanuit diverse disciplines over het Amsterdamse slavernijverleden: hoe omvangrijk is dat verleden, moet Amsterdam daarvoor excuses aanbieden en wat zijn de gevolgen daarvan?

Keti Koti viering online

Aansluitend wordt om 21.00 uur de Keti Koti viering online voortgezet met het 4THECULTURE concert vanuit Paradiso. Het concert is een ode van Sarah-Jane: The Black Excellence band aan de traditionele Kawina muziek. Daarnaast zijn er gastoptredens van o.a. Glenn Faria, Vals Bezig en de zangers van la Rouge.

In het eerste deel van het marathondebat gaan jongeren in gesprek over de rol van Amsterdam in het slavernijverleden.

AT5

Het marathonddebat gaat, onder leiding van Andrew Makkinga, verder met  onder meer dr. Guno Jones en mr. Ellen-Rose Kambel.

AT5

In  het derde deel van het marathondebat schuiven onder meer Mitchell Esajas en Kathleen Ferrier aan. 

AT5