Stad

NL
V

Kabinet trapt op de rem: vanaf morgen geen grootschalige festivals en horeca 's nachts dicht

9 juli 2021, 19.10 uur · Aangepast 9 juli 2021, 19.58 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De coronamaatregelen zijn, twee weken nadat ze zijn versoepeld, weer verscherpt. Horecazaken moeten vanaf morgen om 0.00 uur sluiten en er mogen alleen kleine festivals worden georganiseerd, terwijl discotheken en nachtclubs helemaal dichtgaan. De nieuwe maatregelen gelden tot zaterdag 14 augustus en gaan morgenochtend om 6.00 uur in.

Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond bekend op een persconferentie.  

Horecazaken moeten tussen 0.00 en 6.00 uur gesloten blijven. Entertainment, zoals optredens en schermen met voetbalwedstrijden, zijn verboden.

Toegangstesten mogen alleen nog worden gebruikt voor evenementen waarbij mensen een vaste zitplaats hebben, zoals sportwedstrijden. De testen zijn niet meer 40, maar 24 uur geldig.

Ook het aantal bezoekers bij evenementen wordt ingeperkt: voor buitenevenementen wordt dat tweederde van de totale capaciteit. Meerdaagse festivals, waarbij door bezoekers wordt overnacht, kunnen niet doorgaan.

Anderhalve meter wordt weer de norm, zegt Rutte. Dat betekent dat vanaf morgen ook in cafés en restaurants weer 1,5 meter afstand moet worden gehouden.

Quote

"We moeten de snelle verspreiding afremmen"

Demissionair premier rutte

Besmettingen

Reden voor de verscherping is het rap toenemende aantal coronabesmettingen in de afgelopen week, vooral onder jongeren. In een week tijd verdubbelde het aantal positieve testen. Het RIVM meldde gisteren 5475 nieuwe positieve testen, de snelste stijging in tijden. Woensdag werden 3600 besmettingen gemeld. Er zijn zorgen dat Nederland weer rood kleurt in Europa, wat invloed kan hebben op vakanties in het buitenland. "We moeten de snelle verspreiding afremmen", verklaart Rutte. Die verspreiding gaat sneller dan onlangs was ingeschat, geeft hij toe.

Rutte roept Nederlanders op om ook in huiselijke kring verantwoordelijkheid te blijven nemen. "Het afremmen van het virus gaat niet alleen om aanscherping van maatregelen voor de horeca, evenementen en culturele sector. Kijk ook naar de eigen omgeving."

"Ik snap dat er borrels, feestjes en barbecues worden gehouden. Iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. Op zich kan dat maar doe het verstandig en neem verantwoordelijkheid. Hou feestjes klein en beheersbaar."

Geen Guilty Pleasure

De verscherpte maatregelen houden in dat het Guilty Pleasure Festival bij de Gaasperplas komend weekend niet doorgaat. "Een hele grote domper", vertelt een woordvoerder. "We hebben hier alles klaar staan. Dit is gewoon onmacht."  Het terrein wordt morgen alweer afgebroken.

Bij een aantal feesten in de stad ging het afgelopen week al mis. Daarop besloten een aantal uitgaansgelegenheden al uit voorzorg dit weekend te sluiten.

Vrijdag 13 augustus volgt er een nieuw besluit.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938