Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Halsema: "Peter R. de Vries, boom van een man die rechtsstaat heeft helpen veranderen"

9 juli 2021, 21.05 uur · Aangepast 9 juli 2021, 21.28 uur · Door Ronald Olsthoorn

Het ongeloof, de afschuw en de woede in de stad is er drie dagen na de aanslag op Peter R. de Vries niet minder op geworden, merkt burgemeester Halsema ook bij zichzelf.  

AT5

"Naarmate het langer duurt, je hoort meer over de verdachten, we weten natuurlijk niet precies wat er aan de hand is, maar de lafheid van de daad en toch ook, deze boom van een man die dan op zo'n misselijke manier neergeschoten wordt. Nee, mijn woede wordt niet minder", vertelt Halsema in AT5's Gesprek met de Burgemeester. 

Verdriet, woede en ook een beetje angst is wat de burgemeester tegenkwam in de buurt en bij de naaste collega's van De Vries op de redactievloer van RTL Boulevard . "Ik betrapte mezelf er ook op, Peter R. de Vries is eigenlijk zo'n vanzelfsprekend deel in je leven."

Halsema had in haar tijd als GroenLinks-Kamerlid nog weleens van doen met de misdaadjournalist, toen hij zich vastbeet in de Puttense moordzaak en gerechtelijke dwalingen. "Ik heb me deze week een aantal keren zitten realiseren hoe belangrijk hij eigenlijk is", zegt ze, "een soort niet-Nederlandse action journalist, die niet alleen de misdaad verslagen heeft, maar de rechtsstaat heeft helpen veranderen."

Quote

"Het is gruwelijk, maar we zijn zeker geen narcostaat"

burgemeester femke halsema

Op dinsdagavond zelf was Halsema een halfuur nadat ze hoorde van de schietpartij in de Lange Leidsedwarsstraat op het hoofdburo van de politie aan de Marnixstraat. "Toen was de politie natuurlijk al volop bezig met het onderzoek en de opsporing. Die hebben ongelofelijk snel en vakkundig gehandeld. Als ik een hoed had, zou ik hem afnemen voor de manier waarop ze achterhaald hebben wat de vluchtauto was, wat het nummerbord was en hoe ze die twee verdachten aangehouden hebben."

Het hele Gesprek met de Burgemeester bekijk je hieronder, waarin Halsema ook reageert op de vraag of Amsterdam het middelpunt is geworden van een Nederlandse narcostaat. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938