Cultuur

NL
V

ID&T spant kort geding aan om nieuwe coronamaatregelen

10 juli 2021, 08.09 uur · Aangepast 10 juli 2021, 08.47 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. De organisatie noemt de maatregelen disproportioneel.

"We zijn nu de goeden die onder de kwaden lijden", zegt directeur Ritty van Straalen. "Het lijkt erop dat de overheid vakantie boven festivals verkiest."

Het demissionaire kabinet maakte gisteravond bekend dat de coronamaatregelen worden aangescherpt, nadat het aantal besmettingen de laatste dagen fors steeg. Horecazaken moeten vanaf vandaag om middernacht sluiten en meerdaags evenementen zijn verboden. Evenementen mogen maximaal 24 uur duren, en een zitplaats is verplicht. Bij een negatieve coronatest mag de anderhalvemeterregel worden losgelaten, maar de zitplek blijft verplicht.

Volgens ID&T kunnen hun evenementen veilig worden georganiseerd. Uit onderzoek van Fieldlab Evenementen bleek afgelopen april dat evenementen met een reeks veiligheidsmaatregelen konden doorgaan. "Het is onze expertise evenementen goed en veilig te organiseren en we weten dat ons publiek de discipline heeft", aldus ID&T-directeur Van Straalen. Het kort geding dient begin volgende week.

In Zuidoost zou dit weekend Guilty Pleasure Festival worden gehouden. Een woordvoerder van dat festival noemde de nieuwe maatregelen 'een grote domper'. "We hebben hier alles klaar staan. Dit is gewoon onmacht."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938