Start van hoofdcontent

Stad

nl

Foto van loden leiding nu voldoende bewijs voor vervanging

12 juli 2021, 16.28 uur · Aangepast 12 juli 2021, 17.26 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het is weer iets makkelijker geworden voor huurders in de stad die te maken hebben met lood in hun drinkwater om de leidingen te laten vervangen. Waar huurders eerst het loodgehalte moesten (laten) meten, geldt een foto van een loden leiding nu ook als voldoende bewijs om de leidingen te laten vervangen door de woningverhuurder. 

AT5 / Luuk Koenen

Daarnaast heeft de Huurcommissie, de landelijke organisatie die bemiddelt tussen huurders en verhuurders, de norm van een te hoge concentratie lood in het water verlaagd van tien microgram naar vijf microgram lood per liter. Dit zou het makkelijker maken voor huurders om de verhuurder te verplichten de leidingen te vervangen.

Hoewel woningeigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het vervangen van loden leidingen, is er geen verbod op de aanwezigheid van loden leidingen. Dat zorgt ervoor dat verhuurders zich uiteindelijk niet verplicht voelen de leidingen te veranderen. Omdat eerst een meting van tien microgram werd gehanteerd, waren er verhuurders die bij een meting van bijvoorbeeld acht microgram lood in het water, niet de leidingen wilden vervangen. 

Huurkorting

Als huurders een foto van een loden leiding laten zien of kunnen aantonen dat er meer dan 5 microgram lood per liter water zit, moeten woningverhuurders de loden leidingen binnen zes weken vervangen. Zo niet, kan de huurder een huurkorting krijgen tot zestig procent per maand. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938