Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

De Zwoele Stad: Sjaak en Arjan Dwarshuis over Amsterdam verlaten en de liefde voor de natuur

19 juli 2021, 13.00 uur · Aangepast 19 juli 2021, 13.10 uur · Door Redactie

Ook deze zomer schuiven verschillende inspirerende Amsterdammers aan tafel in De Zwoele Stad met de Rozenboomsteeg als locatie. Onze gasten bespreken hun leven, hun werk en de stad die hen met elkaar verbindt. Vandaag zijn dat rapper Sjaak en vogelaar Arjan Dwarshuis.

Als vogelaar is Arjan Dwarshuis bijna altijd in de natuur te vinden. Hij wist in 2016 een wereldrecord te vestigen door in 366 dagen tijd 6833 vogelsoorten te spotten, ongeveer de helft van het aantal vogelsoorten dat er op de wereld rongvliegt. "Vogelkijken is een hele verslavende hobby. Als je eenmaal in een vogelboekje gaat bijhouden wat je hebt gezien dan is dan is er no way back." Dwarshuis merkt tijdens het gesprek een verrassende tegenstelling op: "de vogelaar woont in de grote stad, en de rapper woont in een boomhut!"

Quote

"Het was zo gebeurd, ineens besloot ik mijn spullen te pakken en te verhuizen"

Sjaak over de switch naar het oosten van het land

Niet alleen Arjan kan van de natuur genieten, ook Sjaak is inmiddels om. Hij verhuisde vanuit onze stad naar Deventer, waarna hij het nog kleiner opzocht in Bathmen. Toevallig kent ook Dwarshuis het dorp van Sjaak, "daar ben ik geweest vanwege een vogelsoort." Sjaak maakte de omslag voor de liefde,  nadat het zoeken van een huis in Amsterdam niet wilde lukken besloot hij het in Bathmen te zoeken. Hij heeft konijnen, paarden en hamsters om zich heen en je herkent de oude Sjaak uit Amsterdam Oost niet terug.

Sjaak en Arjan Dwarshuis met presentator Redouan Ait Ouarg | AT5 / Luuk Koenen
Quote

"Je hebt echt de vetste vogels in de stad"

Arjan Dwarshuis over vogelen in Amsterdam

Nadenken tijdens de coronacrisis
Dwarshuis vindt het leuk dat menig Amsterdammer zijn hobby heeft gevonden tijdens de coronacrisis. Vogelen is volkshobby nummer één geworden. Hij telt onderweg altijd de vogels die hij tegenkomt. Wat veel mensen niet weten is dat Amsterdam ook veel vogelsoorten kent. Zo is er bijvoorbeeld de gierzwaluw. Als Arjan op het dak in West zit, vliegen de vogels alsmaar lager. In Amsterdam leeft een van de grootste populaties van de vogelsoort. "Je hebt echt de vetste vogels in de stad!" zegt Dwarshuis, waar je ze nooit verwacht kom je ze ineens tegen.

Niet alleen de stedelingen hadden meer tijd, ook Sjaak kon weinig optreden. Hij heeft zich gefocust op sociale media en is meer gaan acteren. Voor Sjaak was het ook een moment om veel tijd met zijn familie door te brengen. Wat hij hierna wil doen weet hij nog niet zeker, hij wil nu in ieder geval nog focussen op zijn muziek. Dwarshuis wil de David Attenborough van Nederland worden; "steeds vettere content maken, mooie natuurseries." Ook wil hij een eigen stichting beginnen voor natuurbescherming. Zijn missie is om veel mensen bewust te maken van de schoonheid van de natuur in eigen land en de wereld.

🎧 Luister naar dit programma
Luister je liever naar deze aflevering? Dat kan. Dit programma bieden we, net als andere programma's, aan als audio via Spotify, Deezer, Apple Podcasts of
Google Podcasts.