Start van hoofdcontent

Stad

nl

"Huurders staan veel sterker dankzij nieuwe regels rond loden leidingen"

16 juli 2021, 07.00 uur · Aangepast 16 juli 2021, 09.58 uur · Door Tjeerd Kleijn

Huurders met loden leidingen hebben meer wapens in handen gekregen om het tegen onwillige verhuurders op te nemen. Waar eerst het loodgehalte moest worden gemeten, volstaat inmiddels alleen een foto van een loden leiding als voldoende bewijs bij de rechter. Bovendien is het maximaal toegestane loodgehalte in het water verlaagd. "Huurders staan veel sterker."

Advocaat Jennifer Alspeer

De Huurcommissie, de landelijke organisatie die bemiddelt tussen huurders en verhuurders, verlaagde de norm van een te hoge concentratie lood in het water van tien microgram naar vijf microgram lood per liter. "Veel waardes zaten tussen de vijf en tien microgram", vertelt advocaat Jennifer Alspeer. "Het wordt een stuk laagdrempeliger."

Verder kunnen huurders met alleen een foto van een loden leiding een zaak beginnen tegen een verhuurder. "Dat betekent vanaf nu dat als je loden leidingen kan zien, de verhuurder aan de bak moet als je aan de bel trekt", legt Oscar Vrij van stichting !WOON uit.

Toch zien sommige huurders liever dat het allemaal wettelijk wordt geregeld: "Zo zou het moeten zijn en niet naar de rechter moeten gaan om een foto in te sturen. Nee, loden leidingen net als asbest vervangen", aldus gedupeerde Maarten Schoone.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938