Cultuur

NL
V

Feministische komedie 'Meskina' in première: "Een modern sprookje"

19 juli 2021, 16.57 uur · Door Redactie

De nieuwe Marokkaans-Nederlandse komedie film ‘Meskina’ is afgelopen zondag in première gegaan. Soundos El Ahmadi is niet alleen een van de acteurs in deze film, maar ook de bedenker. Maar liefst acht jaar heeft ze er over gedaan, om deze film tot stand te brengen. Boutaina Afallah van Wij Zijn Amsterdam ging langs tijdens de première in Pathé Tuschinski.

De film Meskina gaat over de Marokkaanse Leyla, gespeeld door actrice Maryam Hassouni. Als single en gescheiden vrouw gaat ze op zoek naar haar geluk. "Wij noemen ‘Meskina’ een modern sprookje, dus het hele idee dat een man jou moet redden vinden wij niet meer van deze tijd. Ga jezelf eens een keer redden", zegt de bedenker van de film, El Ahmadi.

Quote

"Wij noemen 'Meskina' een modern sprookje, dus het hele idee dat een man jou moet redden vinden wij niet meer van deze tijd. Ga jezelf eens een keer redden"

soundos el ahmadi - bedenker film
Bron: WW Entertainment

Het heeft maar liefst acht jaar geduurd om deze film tot stand te brengen, maar El Ahmadi gaf niet op: “Wij zijn letterlijk geschiedenis aan het schrijven. Ik ben er acht jaar mee bezig geweest en het is me toch gelukt.”

Niet alleen El Ahmadi, maar ook de schrijfster van de film Fadua El Akchaoui is blij met het resultaat. “Ik hoop dat kleine meisjes die naar deze film gaan kijken, de kracht voelen om eigen keuzes te mogen maken. Maar wel met heel veel respect en liefde, dus zonder anderen daarbij te kwetsen”, vertelt El Akchaoui. 

Quote

"Ik hoop dat kleine meisjes die naar deze film gaan kijken, de kracht voelen om eigen keuzes te mogen maken"

Fadua el akchaoui - schrijver film
Regisseur Daria Bukvić

De Amsterdamse Daria Bukvić is eigenlijk toneelregisseur en maakt met de film ‘Meskina’ haar debuut op de filmset. Ook voor haar heeft de film een belangrijke betekenis. “Ik ben zelf ook begin dertig en stond zelf ook voor bepaalde keuzes in mijn leven. En door het maken van de film, heb ik ook voor mezelf gekozen en daarvoor ben ik de film heel dankbaar”, zegt Bukvić. 

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.