Start van hoofdcontent

Panel

nl

AT5-panel: 70% van de Noorderlingen vindt dat er te weinig betaalbare woningen zijn

24 juli 2021, 07.00 uur · Aangepast 3 november 2021, 12.41 uur · Door Monique Hindriks & Cenk Karakaya

Noord is een stadsdeel dat snel verandert. Nieuwbouwwijken en horeca worden in rap tempo uit de grond gestampt. AT5 onderzocht hoe bewoners hier zelf tegenaan kijken. Van de bijna 1700 Noord-bewoners geeft 70% aan dat er niet genoeg betaalbare woningen zijn. "Noord wordt ingepikt door de rijke Amsterdammer."

Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek woont langer dan 20 jaar in Noord en de helft van deze mensen is er zelfs geboren. Een kwart van de respondenten is de afgelopen vijf jaar in het stadsdeel komen wonen, zogenaamde nieuwe Noorderlingen dus. Als belangrijkste reden om naar Noord te verhuizen wordt genoemd dat ze hier makkelijker een huis konden kopen of huren dan elders in de stad.

Ook vinden nieuwe bewoners het fijn dat het er groen, rustig en goed bereikbaar met de auto is. Een bewoner schrijft: “Het is een stuk minder druk dan in het centrum en gelukkig net zo volks als waar ik vandaan kom.” Andere nieuwe bewoners stellen dat juist het “ruige randje” of de grote hoeveelheid nieuwbouwprojecten voor hen redenen waren om naar Noord te verhuizen.

Huis in drie maanden 70.000 euro duurder

De huidige woningmarkt maakte ook veel reacties los. Nu stegen de huizenprijzen in Noord de afgelopen drie maanden ook het hardst van de hele stad. Volgens cijfers van de Amsterdamse makelaarsvereniging MVA wordt een huis in Noord nu gemiddeld voor 462.000 euro verkocht. Dat is 70.000 euro méér dan drie maanden geleden. De gemiddelde prijsstijging voor de hele stad ligt op 42.000.

Quote

"Mijn zoon is 32 en woont nog steeds bij mij in huis. Dat zegt genoeg"

Respondent noord-onderzoek

7 op de 10 deelnemers van het onderzoek geven dan ook aan dat er niet genoeg betaalbare woningen zijn in Noord. "Alles wat er vrij komt in de tuindorpen wordt gelijk verkocht tegen belachelijke prijzen", stelt een respondent. Ook maken veel oude Noorderlingen zich zorgen over dat zij of hun kinderen niet meer in Noord kunnen blijven. "Mijn zoon is 32 en woont nog steeds bij mij in huis. Dat zegt genoeg denk ik."

Deelnemers aan het onderzoek zeggen ook dat het stadsdeel onbetaalbaar wordt als je niet een dubbel inkomen hebt. "Een arbeidershuisje gaat over de toonbank voor meer dan 4 ton. Kom op, dat is toch niet normaal meer!" Al zijn er ook bewoners die optimistischer zijn: "Het is moeilijk in de hele stad, maar in Noord een huis kopen, kan nog wel. Goed zoeken en als starter niet teveel eisen stellen."

Ongure bedrijventerreinen

Veel bewoners maken zich zorgen over de criminaliteit. De helft van de respondenten vindt dat de veiligheid er de afgelopen jaren niet op vooruit is gegaan. “Als ik van de pont kom, moet ik langs ongure en verlaten bedrijventerreinen fietsen naar huis. Ik ben al drie keer lastiggevallen, gevolgd of uitgescholden”, schrijft een jonge vrouw. Een mannelijke deelnemer geeft aan dat hij zich veilig voelt, maar zijn vriendin een stuk minder. 

Quote

"Ik moet oppassen dat ik geen yup met elektrische bakfiets onder mijn auto krijg"

REspondent noord-onderzoek

“Ik ben 64 en onlangs nog overvallen, als het donker is ga ik niet graag meer naar buiten”, stelt een andere bewoonster. Als reden voor het gevoel van onveiligheid worden afgelegen plekken zonder verlichting en nieuwsberichten over overvallen genoemd. Maar ook hangjongeren die samenscholen met lachgas en alcohol zorgen voor irritatie. Meerdere bewoners geven aan dat ze hun kinderen niet alleen naar sportvelden laten fietsen. 

De oude Noorderlingen, 20 jaar of langer in Noord, zijn over het algemeen iets minder bang. “Ik voel me veilig want ik ken de buurt en weet waar ik wel en niet moet komen”. Al schrijft een van hen ook dat juist de “yuppen met hun elektrische bakfietsen” voor gevaarlijke situaties zorgen. “Ik krijg ze telkens bijna onder mijn auto, vreselijk”. Het cijfer dat bewoners voor het algehele veiligheidsgevoel geven is een 7.

Links: panellid Ria | Rechts: panellid Gerald

Horeca en voorzieningen

Bijna 80% van de bewoners geeft aan dat de horeca in Noord de afgelopen jaren veranderd is en dit ervaren ze als positief. Zo schrijven respondenten dat ze het fijn vinden dat het aanbod diverser wordt, al is veel horeca nog wel geconcentreerd aan het IJ en buiten de woonwijken.

Ook geven bewoners aan dat ze niet teveel fastfoodketens willen en dat de "oude Jordanese kroegen met tapijtjes" niet verdreven mogen worden. "Er zijn nu wel heel veel hippe en dure cafés en restaurants, gewone buurtwinkels en buurtkroegen kunnen daar niet tegenop." Het gehele aanbod van winkels zou volgens hen ook nog wel wat diverser mogen: "minder ketens, meer eigenheid".

De komst van de Noord/Zuidlijn heeft de bereikbaarheid naar Noord volgens de deelnemers wel aanzienlijk verbeterd. "Ik ben nu in 13 minuten op mijn werk in Zuid. Vroeger deed ik daar een uur over." Wel schrijven meerdere bewoners dat ze de buslijnen missen die door de komst van de Noord/Zuidlijn zijn geschrapt. Ook vinden ze dat de bereikbaarheid met de fiets nu wel heel erg afhankelijk is van de ponten. "Een fietsbrug zou enorm helpen, de reistijd naar het centrum is nu onnodig lang."

Oud en nieuw heeft weinig contact

AT5 vroeg ook of de oude bewoners, langer dan 20 jaar in Noord wonend, veel of weinig contact hebben met de nieuwe Noorderlingen. 84% van de oude Noorderlingen geeft aan weinig of maar een beetje contact te hebben met de bewoners die de afgelopen jaren naar het stadsdeel verhuisd zijn. "De yuppies verdiepen zich over het algemeen niet in de buurt en respecteren lokale Noordse gebruiken zoals het groeten van buren niet", schrijft een deelnemer.
Een andere deelnemer stelt een "inburgeringscursus" voor. "We verwachten van migranten ook dat ze zich aanpassen aan onze normen en waarden, waarom doen we dat niet op buurtniveau? Het maakt niet uit of dat een Eritrese vluchteling of witte hoger opgeleide is."
Quote

"Echte Noorderlingen zijn soms lastig te benaderen. Ze reageerden zuur en afwerend toen ik hier kwam wonen"

Respondent noord-onderzoek
Maar nieuwe bewoners geven juist aan dat "echte Noorderlingen" soms lastig te benaderen en bevooroordeeld zijn. "Toen ik hier kwam wonen, reageerden ze afwerend en zuur. Ik heb echt tijd moeten investeren in mijn buren. Maar als je dat doet, krijg je er veel voor terug."

Aan dit onderzoek deden 1688 Noord-bewoners mee, waarvan 46% man en 52% vrouw. 44 % van de respondenten woont, op het moment van dit onderzoek, langer dan 20 jaar in Amsterdam Noord.

📋 Doe mee aan het AT5-panel

Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel. Deze productie is tot stand gekomen met hulp van het SvdJ