Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Niet alle festivals afgelast: zittend bier drinken op de Jaap Edenbaan

25 juli 2021, 21.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Veel festivals kunnen tot grote teleurstelling van organisatoren en publiek voorlopig niet doorgaan. Maar de organisatie van een bierfestival in Oost heeft een originele manier bedacht, zodat bezoekers toch nog kunnen komen: een zittend festival. ''Het is net een grote kroeg, maar dan buiten met de geur van gras en wind in je haar."

'Staand bier drinken is echt zooooooo anno 2019', luidt een van de posters op het festivalterrein bij de Jaap Edenbaan. Kunnen we dan nog wel van een festival spreken als je alleen maar mag zitten? "Goeie vraag", zegt organisator Nick de Vree. ''Ik denk het eigenlijk wel. Veel mensen om je heen die je niet kent, je ontmoet je nieuwe beste vrienden, je gaat nog steeds naar het toilet.''

Geen test nodig

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge maakten twee weken geleden bekend dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus niet meer door kunnen gaan. Eendaagse festivals met een vaste zit- of sta-plaats mogen wel doorgaan, maar dan wel met een beperkt aantal bezoekers.

Waar het bierfestival vóór corona door 2500 á 4000 bezoekers werd bezocht, mogen er dit jaar maximaal 800 mensen komen. Anders dan bij de meeste evenementen geldt hier geen 'testen voor toegang'. Wie komt, krijgt een zitplaats en moet op 1,5 meter afstand zitten. Er mogen maximaal 6 mensen aan een tafel en het bier wordt naar je toegebracht. 

Hele dag zitten

Waar de één er compleet op vertrouwt dat een hele dag zitten goed te doen is, is het voor de ander nog even aanzien of dat gaat lukken. "We moeten het oefenen, dat is de toekomst" zegt één van de bezoekers. Een andere jongen is net van zijn plek. "We zijn even een rondje aan het lopen", dat mag dan weer wel. En mocht het te zwaar worden: "misschien even een dutje tussendoor, we gaan het zien."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938