Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen om komst buurtrechtbank midden in moestuin: "Dat past niet bij deze groene oase"

27 juli 2021, 21.07 uur · Aangepast 28 juli 2021, 13.54 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De vrouwen van de Bloei & Groei tuin in Venserpolder in Zuidoost maken zich zorgen over de komst van een buurtrechtbank. De bezoekers van de rechtbank zullen namelijk door de tuin moeten. De dames zijn bang dat dit negatieve energie of zelfs incidenten met zich mee kan brengen. 

Quote

"Het is nu een healing garden, maar straks een stress garden"

bezoeker bloei & groei

De buurttuin is een initatief uit 2017 en is een plek waar vrouwen tot rust kunnen komen. "Hier kunnen we samen komen, bloeien en groeien" zegt een van de dames die er zelf ook een tuintje had. Ama Koranteng-Kumi van Bloei & Groei benoemt dat het een van de weinige 'groene oases om te ontspannen' is in Amsterdam Zuidoost. Een aantal van de vrouwen noemt de tuin een healing garden, die hen helpt om het leven weer op te pakken.

Buurtrechtbank

Een aantal weken geleden kreeg de organisatie via de media te horen dat er in het gebouw naast de tuin een buurtrechtbank zou komen. "Een buurtrechtbank is een laagdrempelige voorziening waar bewoners met bijvoorbeeld schulden of ruzie terecht kunnen, er worden kleine zaken behandeld" aldus Tanja Jadnanansing, stadseelvoorzitter Zuidoost.

De leden van de stichting vrezen voor een mogelijk negatief effect op de healing garden . Zo hebben ze al gehoord dat er wapenpoortjes en politieagenten in en rondom de rechtbank zullen komen. Daarnaast steekt het hen dat ze niet zijn betrokken bij de besluitvorming. De gemeente herkent zich daar niet in. Zij zeggen nog steeds graag het gesprek te voeren om zo tot een oplossing te komen voor alle partijen.

Het plan was om de rechtbank in september te openen, maar dat is volgens het stadsdeel nog niet zeker. Bloei & Groei is een petitie gestart die inmiddels meer dan 300 keer is ondertekend, in de hoop de rechtbank tegen te houden. Zij steunen het initiatief maar hebben de rechtbank liever op een andere plek. Het doel van de petitie is ook om in de toekomst, bij andere besluiten, meer inspraak vanuit de buurt te krijgen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938