Stad

NL
V

Groot onderhoud op de A9: "Even door de zure appel heen bijten"

30 juli 2021, 14.55 uur · Door Redactie i.s.m. Amsterdam Bereikbaar

De A9 is toe aan onderhoud en dat betekent dat Rijkswaterstaat onder andere het asfalt vernieuwt. De werkzaamheden vinden expres plaats tijdens de zomervakantie, maar kunnen alsnog hinder veroorzaken. Dit geldt voornamelijk voor mensen die uit Amsterdam of Haarlem komen, aangezien er geregeld afritten van de A9 worden afgesloten. De makers van het AT5-programma Het Verkeer  nemen een kijkje op de A9 tijdens de werkzaamheden.

AT5

Weer 15 jaar vooruit 

Tijdens de werkzaamheden worden het asfalt, de voegovergangen, de vangrails en de bermen vervangen. De uitvoering is nodig omdat het asfalt versleten is. Groot onderhoud aan wegen is ongeveer eens in de 15 jaar nodig vanwege slijtage aan de asfaltlaag. "Als wij het grote onderhoud niet uitvoeren dan kan het nadelig zijn voor de doorstroming en de veiligheid en wat de mensen daar aan merken is dat wij bijvoorbeeld de snelheid zouden moeten verlagen", vertelt omgevingsmanager Mike ter Hoeve.

Reizigers 

De meningen over de werkzaamheden tijdens de vakantie op de A9 zijn verdeeld. Zo vertelt een vrachtwagenchaffeur dat hij er nu anderhalfuur over doet om thuis te komen inplaats van drie kwartier: "Maar uiteindelijk wordt de weg daar beter van dus dan moeten wij maar even door de zure appel heen bijten." Een andere automobilist merkt maar weinig van de werkzaamheden. "Als ik terug kom van werk moet ik het laatste stukje over de A9 en dan iets langzamer rijden, maar voor de rest valt het voor mij allemaal mee."

Quote

"Uiteindelijk wordt de weg daar beter van dus dan moeten wij maar even door de zure appel heen bijten"

Vrachtwagenchaffeur

Hinder

De werkzaamheden hebben omleidingen en langere reistijden tot gevolg. Zo zijn er momenteel op de A9 tijdelijk minder rijstroken beschikbaar en zijn op- en afritten soms afgesloten. Daarnaast geldt er vanwege de veiligheid een maximumsnelheid van 70 km/h. De extra reistijd kan hierdoor op drukke momenten oplopen tot meer dan 30 minuten. Om de overlast voor weggebruikers zo kort mogelijk te laten zijn, wordt er 24 uur, 7 dagen per week gewerkt. De werkzaamheden vinden daarnaast expres plaats in de zomervakantie. "Dit soort groot onderhoud doen wij eigenlijk altijd in de zomermaanden, omdat dat de vakantieperiode is en er dus minder verkeer is", vertelt Mike

Holendrecht-Badhoevedorp

Naast werkzaamheden aan de A9 wordt er ook gewerkt tussen Holendrecht en Badhoevedorp. De rijbanen worden daar verbreed, ook dit kan extra hinder opleveren.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden op 25 augustus klaar. 

Vanaf vrijdag 30 juli 20.00 uur tot maandag 2 augustus 5.00 uur zijn de Keizer Karelweg ter hoogte van de A9, de op- en afritten 5 (Amstelveen-Stadshart) en de Burgemeester Rijnderslaan, afgesloten. 

Kijk voor meer informatie op https://bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl/SchipholAmsterdamAlmere/news/30-juli-2-augustus-keizer-karelweg-ter-hoogte-van-a9-en-aansluitende-wegen-dicht/