Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bouw Woon Leef blikt terug - Meer deelmobiliteit in de stad: "De huidige generatie hecht minder waarde aan bezit"

21 april 2021, 20.29 uur · Aangepast 17 augustus 2021, 11.33 uur · Door Redactie

In augustus heeft Bouw Woon Leef een korte zomerstop en die gebruiken we om terug te blikken op de leukste verhalen van de afgelopen maanden. Zo zagen we in april dat er in Amsterdam steeds meer gebruik wordt gemaakt van deelmobiliteit. 

Steeds meer Amsterdammers maken gebruik van deelvoertuigen. Volgens Laila Belfadla, manager van een deelmobiliteitsaanbieder, wordt delen de standaard. "Ik denk dat de huidige generatie veel minder waarde hecht aan bezit." 

Je ziet ze op steeds meer plekken in de stad: deelauto's, -fietsen en -scooters. Sommige aanbieders van deelmobiliteit verdelen hun voertuigen over de stad. Je kan dan gebruik maken van bijvoorbeeld een deelauto en die vervolgens weer ergens anders in de stad achterlaten. Andere initiatieven bieden deelvervoersmiddelen aan via een mobiliteitshub, waar na gebruik de vervoersmiddelen  weer worden teruggeplaatst. 

Belfadla denkt dat het gebruik van deelvervoer in de toekomst toeneemt. Volgens haar komt dat onder andere door de toenemende drukte in de steden. "Mensen moeten op zoek gaan naar een alternatief."

De mobiliteitshub bij NDSM

Die deelalternatieven zijn er steeds meer, zoals de mobiliteitshub bij de NDSM-werf in Noord. Volgens Belfadla neemt vraag naar deelmobiliteit toe door onder andere hoge parkeerkosten, de lage parkeernorm bij het herinrichten van de straten bij nieuwbouwprojecten en omdat het beter is voor het milieu. "Ze komen als paddestoelen uit de grond."

Quote

"Het scheelt gewoon een heleboel geld, tijd en zorgen"

Pim Plaatsman - Deelvervoergebruiker

Bewoner Pim Plaatsman maakt al twee jaar gebruik van de mobiliteitshub bij NDSM. "Toen ik en mijn vriendin hier kwamen wonen gingen we eerst kijken wat kostentechnisch het voordeligst zou zijn." Volgens Pim is dit namelijk goedkoper dan het hebben van een eigen auto. "Je betaalt ook geen benzinekosten, geen onderhoud." 

Plaatsman vindt ook dat de app van de mobiliteitshub gebruiksvriendelijk is. "Het is eigenlijk heel simpel, je opent de app en daar heb je een rijtje met auto's en fietsen die je kan huren." Door gebruik te maken van de deelauto is hij sneller bij zijn zus in Utrecht  dan wanneer hij gebruik zou maken van het ov. "Dat scheelt gewoon een heleboel geld, tijd en zorgen."

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in de metropoolregio Amsterdam.