Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gidsen blij met terugkerend toerisme: "Willen wildwestgroei voorkomen"

31 juli 2021, 07.00 uur · Aangepast 31 juli 2021, 07.19 uur · Door Doron Sajet

Zo'n veertig stadsgidsen hebben gisteren een riviercruiseschip vol met Amerikaanse toeristen uitgezwaaid op de De Ruijterkade. De gidsen zijn zo blij met de terugkeer van het toerisme, dat ze de Amerikaanse bezoekers hoogstpersoonlijk wilden laten weten dat ze meer dan welkom waren in de stad. 

Voor de stadsgidsen ligt het werk al anderhalf jaar stil. Zowel de riviercruiseboten als de mega-zeecruiseschepen konden vanwege de coronacrisis geen toeristen naar de stad brengen. Stadsgids Corné Bibo verwacht dit jaar alsnog enkele honderden riviercruises en een tiental zeecruiseschepen te zien afmeren. Voor de crisis waren dat er volgens Bibo respectievelijk jaarlijks nog zo'n 1200 en 100.

Piemelpak

Bibo, bestuurslid bij gidsenorganisatie Guidor, benadrukt dat zijn branche uitsluitend wil inzetten op het verwelkomen van toeristen die flink wat uitgeven in Amsterdam. De Amerikanen betalen elk duizenden euro's voor een riviercruise, bezoeken musea, eten in sterrenrestaurants en laten De Wallen en coffeeshops links liggen.

Stadsgids Bibo verwacht dat de gemeente maatregelen neemt om het soort toerist dat in piemelpak de stad op stelten zet te weren. "We willen het wildwestgroei voorkomen."

Amsterdamse stadsgidsen zwaaien de eerste Amerikaanse bezoekers uit - Doron Sajet

Corné Bibo pleit voor een Amsterdamse wethouder voor toerisme. Die zou dan moeten inzetten op marketing gericht op bezoekers zoals de Amerikanen die hij heeft uitgezwaaid. Gemeenteraadslid Dennis Boutkan van de PvdA zegt dat die wethouder er al is. "Dat is de wethouder Economische Zaken", aldus Boutkan. Hij is het eens met de marketing-ideeën die Bibo heeft.

Erotisch Centrum

Boutkan: "Je kan ook iets doen aan het imago van de stad. We kijken bijvoorbeeld waar we een erotisch centrum kunnen maken, in plaats van raamprostitutie." Volgens Boutkan heeft de gemeente de stille maanden van de coronacrisis benut om plannen te maken: "We hebben maatregelen genomen zoals het verhogen van de toeristenbelasting,  we zijn veel strenger naar vakantieverhuur en we hebben een hotelstop die we binnenkort gaan aanscherpen."

Ontroerend

De Amerikaanse bezoekers waren onder de indruk van het liefdevolle afscheid. Een stel dat de polonaise-lopende gidsen gadesloeg vanaf hun balkon noemde het 'fantastisch' en 'bijzonder'. Een meereizende reisjournalist, Sandra McLemore uit Los Angeles, noemde het uitzwaaien 'ontroerend'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938