Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Waarnemers bij fouilleeracties mogen zich per e-mail aanmelden

10 augustus 2021, 18.33 uur · Aangepast 10 augustus 2021, 20.17 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Wie wil toekijken tijdens de proef met fouilleeracties in vijf verschillende buurten en op- en aanmerkingen wil geven, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar de gemeente. 

Via Facebook doet de gemeente een oproep aan Amsterdammers. "Waarnemers kijken of we de personen die we controleren echt willekeurig kiezen", laat de gemeente weten. De buurten waar de wapencontroles worden gehouden zijn Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich tegen de proef uitgesproken, maar burgemeester Halsema zette het toch door. Wel kwam ze de kritische partijen tegemoet door het aantal dagen dat er gefouilleerd wordt omlaag te brengen en onafhankelijke waarnemers aanwezig te laten zijn. Ze gaf eerder al aan dat een zorgvuldigere opzet "welhaast niet denkbaar" was.

De proef start in september. Het doel is om te kijken of het middel werkt tegen wapenbezit en geweld met wapens en of het bewoners een veiliger gevoel geeft. De waarnemers mogen ook bij de voor- en nabespreking van de politie aanwezig zijn.

In september gaan we als proef op wapenbezit controleren in Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de...

Posted by Gemeente Amsterdam on Tuesday, August 10, 2021

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938