Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 en JA21 stellen vragen over tegendemonstratie tijdens Pride Walk

11 augustus 2021, 16.00 uur · Aangepast 11 augustus 2021, 19.51 uur · Door AT5/NH Amsterdam

D66 en JA21 hebben vragen aan het stadsbestuur gesteld over de deelname van een groep activisten van Reclaim Our Pride tijdens de Pride Walk. Zo willen beide partijen onder meer weten of het klopt dat de gemeente erop heeft aangedrongen om die activisten op de kop van de Pride Walk te laten lopen.

De activisten sloten zich ter hoogte van de Albert Cuypstraat aan bij de mars. Het ging om de groep Reclaim Our Pride, die strijdt tegen commercialisering en homonationalisme. De actievoerders van de tegendemonstratie vinden dat de Pride is uitgegroeid tot een feest dat draait om commercie en geld.

Afstand

De organisatie achter de Pride Walk nam gisteren nadrukkelijk afstand van de tegendemonstranten. In een Facebookpost zette de organisatie uiteen dat zij van de gemeente te horen kregen om de-escalerend op te treden en om de tegendemonstranten voor de Pride Walk uit te laten lopen. Daardoor leek het dat de tegendemonstranten bij de officiële mars hoorden. 

D66-raadslid Jan-Bert Vroege wil naar aanleiding van het door de organisatie van de Pride Walk geschetste beeld opheldering van het stadsbestuur. De partij wil bijvoorbeeld weten of het stadsbestuur op de hoogte was van de online aangekondigde tegendemonstratie. Ook wil de partij weten of het klopt dat er tijdens de tegendemonstratie naast pro-hamas ook antisemitische spreekkoren hebben plaatsgevonden.

Kaping

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van JA21, vraagt of de politie de uitingen heeft gehoord en waarom er niet is opgetreden. Ook hoopt ze dat de groep volgend jaar niet meer vooraan kan gaan lopen. "Wil de burgemeester volgend jaar een dergelijke kaping van de Pride Walk door extreem-links voorkomen, om te waarborgen dat de Pride Walk doorgang kan vinden zoals beoogd door de organisatie?"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938