Politiek

NL
V

Stadsbestuur praat met bewoners Noord: "We horen heel goed hoe groot de onvrede is"

24 augustus 2021, 21.01 uur · Aangepast 25 augustus 2021, 11.18 uur · Door Cecile van de Grift

 De burgemeester en alle wethouders bezochten vanmiddag stadsdeel Noord om met bewoners in gesprek te gaan. Die maken zich grote zorgen over de voortrazende gentrificatie van hun buurt.

De oorspronkelijke bewoners voelen zich al jaren verdreven door nieuwe bewoners met veel geld. Oude arbeiderswoningen worden na jarenlange verwaarlozing opgeknapt om vervolgens door te worden verkocht. En dat, dachten de Noordelingen, moest het college nu maar eens zelf komen zien.

"Ik wil de pijn van bewoners overbrengen dat er voor die groep mensen wel iets nieuws gerealiseerd kan worden", zegt een van de bewoners. "Wel nieuwe speeltoestellen. Een nieuwe speelplek, een nieuwe groenstrook. Maar de bewoners die er al jarenlang wonen hebben ervoor moeten smeken. En daar wordt geen gehoor aan gegeven."

Wethouder Marjolein Moorman reageerde door te zeggen dat het het belangrijkst is om het gesprek te blijven voeren. "Kijk, wij hebben ook geen toverstaf. We hebben niet morgen alle problemen opgelost."

Wethouders Marieke van Doorninck en Rutger Groot Wassink.

Het stadsbestuur deed vanmiddag een belofte. Net zoals in Zuidoost en Nieuw-West komt er ook voor Noord een masterplan. "Dat is om samen met de inwoners, samen met het stadsdeel, te gaan nadenken over langdurige investeringen in Noord", zei burgemeester Femke Halsema. "Langdurig herstel voor Noord en ontwikkeling. Want wij horen heel goed hoe groot de onvrede is."

Massih Hutak van protestgroep Verdedig Noord was daar blij mee. "Ik heb zeker hoop en ik hou ook zeker hoop. Ze kunnen niet om ons heen en dat merk je."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938