Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overvallers waardetransport Noord vandaag voor de rechter

25 augustus 2021, 07.00 uur · Aangepast 25 augustus 2021, 09.17 uur · Door Mischa Korzec

Vandaag staan de verdachten van de overval op het waardetransport in Amsterdam-Noord in mei voor de rechter. Het gaat om een pro forma-zitting, waarin onder andere de verlenging van het voorarrest besproken gaat worden. NH Nieuws en AT5 zijn aanwezig bij de zitting om verslag te doen. 

Zes verdachten moeten zich vandaag melden bij de rechter. Het gaat om mannen uit België en Frankrijk, tussen de 24 en 43 jaar oud. Zij worden ervan verdacht op 19 mei van dit jaar een poging gekwalificeerde doodslag te hebben gedaan, en staan terecht voor 'diefstal met geweld in vereniging'. 

 

De rechter heeft de hele dag uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Pro forma-zittingen duren normaal gesproken niet zo lang, maar door de omvang van de zaak, het grote aantal verdachten en het feit dat een groot deel vertaald zal moeten worden gaat er waarschijnlijk meer tijd in zitten. 

De overval op het waardetransport in Noord liep uit op een wildwest-achtervolging die eindigde in een weiland in Broek in Waterland. Een zevende overvaller werd daar doodgeschoten door de politie, de andere zes werden gearresteerd. Volgens de politie werd bij de overval ongekend veel geweld gebruikt.

 

Nog niet alle puzzelstukjes

Eerder werd al bekend dat er mogelijk nog meer mensen betrokken waren bij de overval, maar dat zij nog niet teruggevonden zijn. De politie zei na de overval dat waarschijnlijk de hele buit weer was teruggevonden, maar gisteren werd bekend dat dat niet zo blijkt te zijn. Ruim vier miljoen aan edelmetaal is nog steeds spoorloos, bleek uit stukken die nieuwssite NU.nl had ingezien.

Edelmetaal

De overval in mei was door de overvallers goed voorbereid. Vlak na het arriveren van het waardetransport bij Schöne Edelmetaal op 19 mei, drongen de mannen met bivakmutsen het filiaal binnen. Medewerkers werden vastgebonden met tiewraps en de buit werd ingeladen in de auto's. Om mensen op afstand te houden, schoot een overvaller met een kalasjnikov in de lucht.

Quote

"Het slijt, maar het heeft wel indruk gemaakt."

Reina beets uit Broek in waterland

In Broek in Waterland, waar de achtervolging eindigde en er een overvaller door de politie werd doodgeschoten, hopen ze op hoge celstraffen. "Ik zou wel willen dat hier een jaar of tien straf voor zou staan", zegt Arie Kaars. Hij zag de verdachten door zijn tuin rennen en hoorde de kogels in zijn huis slaan toen de politie achter ze aan zat.

Ook Reina Beets wil dat de verdachten hard gestraft worden. Ze denkt nog vaak aan de overval, vooral als ze een sirene hoort. "Het slijt, maar het heeft wel indruk gemaakt."

Reina verstopte zich in een kast terwijl een van de vluchtauto's in haar tuin crashte. Ze heeft geen mening over het aantal jaar straf dat de verdachten zouden moeten krijgen. Wel hoopt ze dat ze er iets van leren. "Ze moeten wel beseffen dat het veel slechter had kunnen aflopen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938