Start van hoofdcontent

Stad

nl

Autoriteit Persoonsgegevens: scherm woonadressen zzp’ers af bij KvK

25 augustus 2021, 17.55 uur · Aangepast 25 augustus 2021, 18.09 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat woonadressen van zzp’ers zouden niet meer zomaar voor iedereen te vinden moeten zijn via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat staat in een advies aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). 

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens  zouden alleen bepaalde beroepsgroepen en instanties, zoals advocaten, notarissen en deurwaarders, bij de adresgegevens van zzp'ers moeten kunnen komen. Nu kan iedereen dat nog. 

Het zou niet nodig zijn om de adressen in het Handelsregister te laten staan. Het Handelsregister is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens namelijk bedoeld om rechtszekerheid te garanderen, zodat mensen en bedrijven kunnen opzoeken of de persoon met wie ze zaken doen ook namens het betreffende bedrijf mag spreken. Maar bij zzp'ers kan daar geen onduidelijkheid over zijn: zzp'ers zijn zelf hun eigen bedrijf en vertegenwoordigen niemand.

"Het lijkt dus niet noodzakelijk om woonadressen van zzp’ers voor iedereen toegankelijk te maken", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. "En het levert wel allerlei problemen op. Dat moet dus anders."

Het AT5-panel deed eerder dit jaar onderzoek naar de privégegevens van zzp'ers in het register. Meerdere deelnemers gaven aan dat ze in de problemen waren gekomen doordat hun adressen op straat lagen. 

📋 Doe mee aan het AT5-panel

Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel. Deze productie is tot stand gekomen met hulp van het SvdJ