Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Woede bij vakantieverhuurders om 8700 euro boete voor 'klein' foutje

29 augustus 2021, 06.58 uur · Aangepast 29 augustus 2021, 14.18 uur · Door Cecile van de Grift

Verschillende vakantieverhuurders zijn woedend op de gemeente. Ze vinden dat er veel te hoge boetes staan op relatief kleine administratieve fouten. Zo kreeg Alex Kitain een boete van zesduizend euro. "Dit is buitenproportioneel en gaat veel te ver."

De gemeente hanteert een lik-op stukbeleid. Direct straffen bij overtreding dus. Vergeet je een gast vooraf bij de gemeente aan te melden, dan valt er gelijk een flinke boete op de mat. Dit gebeurde bij Alex Kitain, die het één keer was vergeten, maar daarvoor altijd juist heeft gemeld. Hij moet nu zesduizend euro betalen.  "Een fout is een fout maar je raakt ook niet je rijbewijs kwijt als je een keer verkeerd parkeert."

Quote

"Als Alex in Utrecht had gewoond dan had hij slechts 150 euro betaald"

Maarten Bruinsma, vereniging Amsterdam Gastvrij

Alex wordt gesteund door Vereniging Amsterdam Gastvrij, die vindt dat de gemeente doorslaat in hun beleid om vakantieverhuur te ontmoedigen. Andere steden zijn milder. "Als Alex in Utrecht had gewoond dan had hij slechts 150 euro betaald", zegt Maarten Bruinsma van Amsterdam Gastvrij. Zijn mailbox stroomt vol met verhalen zoals die van Kitain.

De gemeente benadrukt dat vakantieverhuur aan strenge regels is gebonden om illegale verhuur en overlast tegen te gaan. De boete is zelfs verhoogd naar 8700 euro. Alex heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. Op 8 september spreekt hij samen met andere vakantieverhuurders in bij de raadscommissie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938